Vondt i brystet

Spørsmål

Hei.

Jeg har vondt i brystet på venstre side. Det er ikke konstant vondt, men jeg kjenner det godt når jeg trekker pusten dypt. Jeg klarer ikke å ligge på venstre side - det gjør veldig vondt. Har aldri hatt dette før og det har kommet i løpet av dagen i dag. Tok smertestillende, men det hjalp ingenting. Kjenner meg sliten i venstrearmen, ellers ingen andre symptomer. Ikke kvalm, slapp eller trøtt. På forhånd takk for svar.

Kvinne, 34 år

Svar

Hei.

Der er ingen spørsmål i din henvendelse til oss, så jeg velger å kommentere det du skriver, samt å gi deg noen råd:

Det at det er vondt når du trekker pusten dypt, taler i retning av muskulære smerter. Når vi trekker pusten dypt, utvider brystkassen seg og musklene kommer på strekk.
Slike muskulære smerter kan henge sammen med spenninger, psykologisk stress m.v., men behøver ikke å gjøre det.
Det at det er vondt å ligge på siden, taler for at smerten sitter i brystkassen og ikke i indre organer / hjerte.

"Sliten i venstrearmen" kan henge sammen med muskulære smerter, men samtidig vet vi at smerter, tunghet mv. ut i venstre arm kan være et tegn på hjerteinfarkt. Men vi vet også at så unge mennesker som deg kun i svært sjeldne tilfeller får hjerteinfarkt, så sannsynligheten for dette er virkelig ikke stor.

Hvis det er selve brystet og ikke brystkassen som er vondt, må vi også tenke på sykdom i brystet, både infeksjon og svulst.

Alt i alt så kan jeg ikke komme noe lenger eller gi deg noen konkret diagnose uten å undersøke deg, og min konklusjon er derfor at dersom dette ikke viser noen tendens til å avta, så får du få det sjekket av lege.
Skulle du mot formodning bli dårlig på noen måte, bli anpusten, kvalm eller annet, så må du snarest oppsøke lege. Dette mhp den teoretiske -men lite sannsynlige- muligheten for at dette skulle handle om hjertet.

Håper du har nytte av svaret. Ha det bra.