Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vaksinemot lungebetennelse i tillegg til influensavaksine?

Spørsmål

Har kols/emfysem grad 2-3 og tar influensavaksinen hver høst. Bør jeg også ta vaksinen mot lungebetennelse eller er det nok beskyttelse i influensavaksinen?

Kvinne 64
Svar

Folkehelseinstituttet anbefaler influensavaksine årlig til blandt annet alle fra fylte 65 år og barn og voksne med kronisk lungesykdom. Du har ikke fyllt 65 år, men har kronisk lungesykdom ifa. KOLS og emfysem. Denne vaksinen bygger opp immunitet mot virus som forårsaker influensa. 


Vaksinen som du beskriver som vaksine mot lungebetennelse er mest sannsynlig vaksinen som blandt helsepersonell er kjent som pneumokokkvaksine. Pneumokokkvaksinen inngår i barnevaksinasjonsprogrammet, men anbefales også til enkelte grupper voksne. Pneumokokker er en type bakterier som kan forårsake alvorlig sykdom som lungebetennelse, blodforgiftning og hjernehinnebetennelse. Vaksinen beskytter således ikke mot lungebetennelse direkte, men mot bakterieinfeksjon forårsaket av spesifikke bakterier som kan gi alvorlig lungebetennelse. Denne vaksinen anbefales alle over 65 år hvert 10ende år. Den anbefales også til voksne med sykdommer som gir økt risiko for alvorlig og såkalt invasiv pneumokokkinfeksjon. Hos voksne med sykdommer med varierende grad av økt risiko for pneumokokkinfeksjon, bør vaksine anbefales etter individuell vurdering. KOLS er ikke en sykdom som automatisk gir anbefaling, men da du nærmer deg 65 år, har KOLS i moderat til alvorlig grad, vil du sannsynligvis tilhøre denne gruppen. Min erfaring er at vaksiner har få bivirkninger.


Håper dette var nyttig for deg.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-