Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tungpust 3 mnd etter lungebetennelse

Spørsmål

Behandlet for lungebetennelse på sykehus, utskrevet 04.12.2018. Klinisk kontroll og CRP etter en uke hos fastlege. Ikke utført spiriometri ennå, pga fortsatt tungpust. 15. januar røntgen av lungene. Plages av tung pust, særlig ved bevegelser ute. Ikke på langt nær så mye ved bruk av ergometersykkel inne. Kan en lungebetennelse henge så lenge i?

Mann 76
Svar

Hei.


Nei, en lungebetennelse kan nok ikke i seg selv være årsaken til din tungpust, for jeg regner med at CRP var normal da du var til kontroll, og røntgenbilde av lungene var normale, siden du ikke sier noe annet. Hadde CRP og røntgenbildet ikke vært normalt, ville du også ha blitt fortalt dette, og videre utredninger hadde vært iverksatt. Det er vanlig å være slapp i lang tid etter en lungebetennelse, spesielt når man er såpass voksen som du er, men direkte tungpust slik du beskriver, vil det neppe gi.

Siden du merker at tungpusten trigges av kald uteluft, er det ikke urimelig å mistenke en astmavariant, f.eks. kulde- eller anstrengelsesutløst. Derfor bør du undersøkes av lege for dette, blant annet med spirometri og lytting på lungene. Oppsøk derfor fastlegen din for å få dette gjort nå. 

Jeg ønsker deg lykke til og god bedring.