Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Steinstøv: Farlig for lungene?

Spørsmål

Hei Jeg var på hytten i helgen og kappet en del fasade-steiner (laget av betong) ved hjelp av vinkelsliper. Når jeg kappet steinene med vinkelsliper ble det veldig mye støv. Jeg brukte en støvmaske, men fant ut i ettertid at denne hadde gått ut på dato i 2015. I tillegg var det en engangsmaske som min far hadde tidligere brukt. Med andre ord amatørmessig. Jeg kappet vel 6-7steiner, slik at jeg ble utsatt for støv. I ettertid følte jeg meg litt irritert /tung i luftveiene. Da leste jeg om steinstøv på nettet, hvor det stod at steinstøv kunne legge seg i lungene og medføre fibrose over tid. Da ble jeg bekymret fordi jeg ikke brukte tilstrekkelig støvmaske. Mitt spørsmål: Kan det å utsette seg for steinstøv/betongstøv være skadelig ved engangshendelser eller må man utsettes for støvet over lengre tid? Jeg ble bekymret for at jeg har påført meg skader i lungene fordi jeg ikke brukte tilstrekkelig støvmaske. Jeg har ikke eksponert meg for steinstøv tidligere.

Mann 30
Svar

Hei.


Hvor farlig, giftig eller helseskadelig noe er, avhenger alltid av hvor mye en har vært eksponert for det potensielt skadelige agens. Det vil si hvor lang varighet, hvor ofte, hvor lenge osv.

Du har med sikkerhet ikke pådratt deg noen varig skade av lunger ved denne engangshendelsen, og det er fint at det heller ikke har skjedd før, og at du fra nå av selvfølgelig velger å beskytte deg bedre mot steinstøv, om du skulle komme til å sage mer i stein.

Ha det bra.