Steinstøv: Farlig for lungene?

Spørsmål

Hei Jeg var på hytten i helgen og kappet en del fasade-steiner (laget av betong) ved hjelp av vinkelsliper. Når jeg kappet steinene med vinkelsliper ble det veldig mye støv. Jeg brukte en støvmaske, men fant ut i ettertid at denne hadde gått ut på dato i 2015. I tillegg var det en engangsmaske som min far hadde tidligere brukt. Med andre ord amatørmessig. Jeg kappet vel 6-7steiner, slik at jeg ble utsatt for støv. I ettertid følte jeg meg litt irritert /tung i luftveiene. Da leste jeg om steinstøv på nettet, hvor det stod at steinstøv kunne legge seg i lungene og medføre fibrose over tid. Da ble jeg bekymret fordi jeg ikke brukte tilstrekkelig støvmaske. Mitt spørsmål: Kan det å utsette seg for steinstøv/betongstøv være skadelig ved engangshendelser eller må man utsettes for støvet over lengre tid? Jeg ble bekymret for at jeg har påført meg skader i lungene fordi jeg ikke brukte tilstrekkelig støvmaske. Jeg har ikke eksponert meg for steinstøv tidligere.

Mann 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Hvor farlig, giftig eller helseskadelig noe er, avhenger alltid av hvor mye en har vært eksponert for det potensielt skadelige agens. Det vil si hvor lang varighet, hvor ofte, hvor lenge osv.

Du har med sikkerhet ikke pådratt deg noen varig skade av lunger ved denne engangshendelsen, og det er fint at det heller ikke har skjedd før, og at du fra nå av selvfølgelig velger å beskytte deg bedre mot steinstøv, om du skulle komme til å sage mer i stein.

Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-