Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sotpartikler i eldre bolig

Spørsmål

Er bekymret vedr. inneklima og evt. lungesykdom. I 2011 flyttet vi inn i hus fra -78. Oppdaget tilbakevendende sort belegg på gulvet. Mycotape (mars 2012) konkluderte med rikelige mengder sotpartikler. Fjernet en vedovn som sto i stuen, og problemet med sot på gulvene ble gradvis mindre, men kluten blir fortsatt misfarget når jeg tørker vindusruter. Inneklimatest mai 2012 avdekket store mengder muggsoppsporer i hele huset, som viste seg å stamme kjeller. Rev alt organisk i kjeller (høst 2012), men har altså pustet inn masse muggsopp i over ett år. Des. 2013 hadde vi selskap og brente masse stearinlys. Etter en helaften hadde samtlige gjester, inkl. oss selv og barna, svart snørr og det var områder på vegger og inni skap som var dekket av sotbelegg. Kan dette utvikle lungekreft? Har siden da vært usikker på inneluften, særlig mtp. sot. Ny inneklimatest nov. 2017. Antall sotpartikler over 10 um. var normalt. Antall partikler UNDER 10 um, viser svært høye verdier av partikler under 3 um. (Over 200.000 slike partikler pr. m3.) Hva er normalt i et bolighus? Har lest at mesteparten av partikler under 3 um. er forbrenningspartikler (sot) og at det er de minste partiklene som kommer helt ned i lungene og er mest helsefarlig. Hvis det er en overvekt av sotpartikler under 3 um, hvor helseskadelig er det at vi har gått og pustet inn dette i syv år? Bør vi bo her med de små barna enda et år (mens vi pusser opp)? Jeg er svært bekymret for at vi puster inn sotpartikler og kan få lungekreft. Kan du si noe om sannsynlighet for det? Ingen av oss røyker, bor ikke nær trafikkert vei. Kjenner du til noen som kan analysere de aller minste partiklene? Mycoteam gjør det ikke. Føler at vi ikke fikk gode nok svar og forklaringer etter inneklimatesten. Håper du kan hjelpe meg et skritt videre. Til slutt: Jeg har slitt en del med rødhet og hovenhet øverst i spiserøret (ved stemmebåndene) i et års tid, og er usikker på om dette kan ha noen sammenheng med inneklima/sot?

Kvinne 37
Svar

Hei

Du er bekymret for utvikling av lungesykdom grunnet tidligere og nåværende inneklima. Noen av dine spørsmål er vanskelig for meg å svare på da det er utenfor mitt kompetanseområde, og vil være mer spekulasjon enn vitenskapsbasert rådgivning. Sotpartikler kan gjerne stamme fra vedovn. Dersom du eller dere opplevde å reagere på dette enten subjektivt eller objektivt vil jeg tru det var godt for dere å få denne fjernet. Gamle vedovner kan sote en del, og innvendig ventilasjon/utlufting har noe å si hvordan støv og partikler oppfører seg. Jeg er ikke direkte kjent med inneklimatest, men det er kjent at muggsopp kan gi helseplager. Noen har også muggsoppallergi, og de vil kunne reagere sterkere enn andre. Når det er sagt så vil jeg poengtere at hvis man har blitt eksponert for noe tidligere uten å ha blitt syk, så er sjansen liten for at man har fått varig skade, eller skulle utvikle skade/sykdom på en senere tidspunkt. Det er eksponering som gir sykdom under eller kort tid etter eksponering som bør håndteres der og da. Når deg gjelder hvor helseskadelig noe er, så er det ofte vanskelig å si det i forkant, med mindre forskning tidligere har gitt oss informasjon om hvor skadelige spesifikke eksponering kan være. Det vil uansett være vanskelig å sansynliggjøre dette på individbasis.

Du bekymrer deg over en helaften for snart 5 år tilbake hvor det ble brent stearinlys innendørs. Det mener jeg at du ikke har grunn til. Den kvelden vil ikke kunne gi deg lungekreft. Når det gjelder størrelsen på sotpartiklene blir det utover min kompetanse. Dette må du evt. ta opp med for eksempel Byggforsk eller Sintef, eller andre som kjenner til retningslinjer og kvalitetskrav til inneklima i boliger. Det er helt umulig å si noe om sannsynligheten for at du eller noen i din familie utvikler lungekreft. Det å holde seg unna tobakk er det viktigste enkelttiltaket for å unngå økt risiko for lungekreft iløpet av livet. Når det gjelder inneklima er det radon som har vist seg å kunne gi økt risiko for lungekreft. Radonnivå kan ganske enkelt måles i boliger. Jeg har dessverre ikke kjennskap til hvem som kan analysere små sotpartikler i et hjem. Det er mulig de som har analysert inneklimaet deres tidligere kjenner til noen?

Som du skjønner så er det vanskelig å gi deg noen konkrete svar og råd. Som rådgivningstjeneste på nett vil det heller ikke være riktig å gi individuelle råd som kan være i strid med generell rådgivning. Irritasjon og rødhet i svelget kan skyldes inneklima, men hvorvidt det gjør det hos deg kan jeg ikke svare deg på.

Jeg forstår at du ønsker det beste for deg og din familie, og jeg skulle gjerne hjulpet deg videre. Det er mye vi kan bekymre oss for gjennom livet, men det er ikke alltid det er verdt all den tid og de krefter vi investerer i tankene/bekymringene. Jeg vet ikke om du er en som bekymrer deg mer enn gjennomsnittet både for livssituasjon og helse, og det vil derfor være vanskelig for meg å gi deg råd for å håndtere disse. Der er noen som bekymrer seg over spesifikke utfordringer eller enkelthendelser som potensielt kan ha en følge. Andre bekymrer seg over veldig mange ting. De med få og helt spesifikke bekymringer kan ha stor nytte av en klar håndtering av situasjonen som gir bekymring. Skulle det være bekymring for inneklima i nåværende bolig som aldri vil forsvinne med mindre de flytter, ville det å flytte absolutt vært et alternativ. Består livet av svært mange bekymringer, og gjerne nye bekymringer når de gamle er håndtert, er det mer usikkert hvorvidt det å håndtere bekymringen ved for eksempel å flytte fra et hus man har fått et vanskelig forhold til vil være nyttig. Hvis denne bekymringen raskt blir byttet ut med en annen, har man kanskje ikke fått det bedre likevel.

Håper dette var til noe nytte for deg. Lykke til!