Smerter under høyre ribben

Spørsmål

Hei !
Jeg er ei jente på 30 år som i sikkert 10-12 år har hatt episoder med smerter under høyre ribbeins bue som stråler bak i rygg . Jeg har vært på ultralyd 2 ganger i tanke på gallestein men uten noe funn . Alt var normalt . Så har jeg tatt en gastroskopi og også den undersøkelsen uten funn , alt var normalt .
Smertene kommer ca 3-5 ganger pr år , kan altså gå Mnd imellom . Begynner ofte med ømhet under høyre ribbeinsbue som øker på og stråler også ut til rygg . Det er en sviende / klemmende og irriterende smerte som er konstant når det står på men varierer litt i styrke .. Jeg føler meg ofte stinn når jeg har vondt men ingen oppkast . Avføringen er det ingen endring på når jeg har smerter , og føler ikke at jeg får
Vondt i forbindelse med måltid . Det er vondt når jeg trykker opp under ribbeina på en måte , det er det jeg blir øm .
Ofte kommer det i en sånn stress situasjon . Føler faktisk at å gå en tur kan hjelpe litt . Smertene varer toppen en dag , kanskje to litt varierende styrke på smerten . Også er jeg ofte øm under ribbeina flere dager etterpå .
Det skal sies at jeg jobber i helsevesenet og har gjort det i 12 år nå så jeg har hatt mye låsninger i rygg og hatt mye med ryggen opp gjennom .
Det nye nå er jeg etter sist anfall som var for 1 uke siden har hatt verkende smerter på siden på ryggen under høyre skulderblad og jeg kjenner set verker mot høyre ribbeinsbue . Ømt når jeg puster raskt inn .
Lurer da på om alt dette kan være muskulaturen rett og slett ?
Legen som utførte gastroskopien sa at dette kan være muskulært og at stress ofte setter seg der .
Legen har tatt masse blodprøver i tanke på dette , leververdier og galle hvertfall men alt er normalt på prøvene også .
Kjenner det er slitsomt å ha vondter som en ikke vet hva er .
Noen råd på hva jeg kan gjøre ? Bør jeg ta flere prøver . ?
Jeg regner med at jeg kan utelukke alvorlig sykdom siden dette har pågått i 10-12 år ?

Svar

Hei! Smerter under høyre ribbensbue er veldig vanlig. I de aller fleste tilfellene skyldes det muskelsmerter, såkalt interkostal myalgi. En kan spesielt merke dette om morgenen hvis man har sovet med høyre siden ned. Du er blitt grundig utredet med tanke på gallestein og tatt gastroskopi med tanke på magesår eller sykdommer i magesekken. Smerter bak mot skulderbladet, samt at smerten fremprovoseres når du trykker på området, taler sterkt for muskulære smerter. Det er ikke så rart at det bedrer seg ved fysisk aktivitet. Det gjør at muskulaturen ikke spenner seg og kommer inn i normal funksjon. Betennelsesdempende medisin som Ibux eller Voltaren kan hjelpe i perioder dersom det er riktig ille. Du har hatt dette i mange år og det taler imot alvorlig sykdom som kreft. Jeg ser ikke grunn til å ta flere blodprøver så lenge du ikke har andre sympomer. Fysiskalsk behandling kan være veldig til hjelp. God bedring!