Smerter i brystet

Spørsmål

Fikk for ganske nøyaktig et år siden brystsmerter på venste side. Jeg bel innlagt på sykehuset et døgn og lå til overvåkning. De sa at jeg ikke feilet noe. LIkevel har jeg hatt brystsmerter bak og rundt venste bryst i et år. Det er der ikke hele tiden, men komemr og går i løpet av dagen. Noen ganger er det lette smerter, mens andre ganger er det så vondt at jeg må sette meg ned og puste gjennom det.. Det føles som om det stråler ut i armen min på det verste og opp i halsen.. Jeg blir helt kraftløs.
Jeg har helt nomalt blodtrykk.
Jeg fikk beskjd om å ta dispril om jeg skulle få smerter jeg var redd for på sykehuset. Jeg gjorde det når det sto på som verst, men da utviklet jeg spiserørsbetennelse og måtte gå på nexium. Det hjalp veldig på spiserørsbetennelsen, men ikke på brystsmertene på venste side. Jeg har gått til det meste. Kiropraktor, fysioterapeut, naprapeut, akupunktur, uten at det hjelper meg..

Nå er jeg gravid og har de siste ukene opplevd ujevn hjerterytme. Hjertet slår ofte dobbeltslag og det føles som om hjertet danser. Jeg er også blitt enormt tungpustet.
Jeg nevnte dette for legen min men han bare blåser og sier at jeg har fint blodtrykk og at jeg ikke trenger å bekymre meg.
Jeg har aldri hatt noen angstproblematikk før så jeg tror ikke det kan være det heller.

Jeg har begynt å bli vant til smertene, nå etter et år, men nå som hjertet hopper og danser er det klart jeg blir mer bekymret.

Jeg har en lege som desverre ser ut til å blåse litt av problemene mine siden jeg er ung, fungerer greit, går på jobb og har et godt liv..

Hva tror du dette kan være? Jeg er så sliten av å ha vondt..

Kvinne, 31 år

Svar

Hei, og takk for spørsmål.

Skjønner godt at det er ubehagelig med smertene i ve. side av brystet, men det er flere momenter som i alle fall peker mot at dette ikke er noen farlig sykdom, hjertesykdom, og dette er bl.a.:
Du har vært innlagt i sykehus til utredning, og de har ikke funnet noe galt ved denne undersøkelsen.
Smerter i venstre side av brystet har svært sjelden noe med hjertesmerter å gjøre, da vil som oftest vondten sitte et annet sted, mer under brystbenet.
Hele brystkassen består av skjelett og muskulatur, som dekker over lunger og hjerte, bl.a. Det vil si at smerter i brystområdet svært ofte vil kunne være forårsaket av nettopp muskelsmerter. Hva som er årsaken, er usikkert, men det kan jo selvfølgelig ha med muskelspenninger å gjøre, en eller annen belastning etc.
Nå er jo lunger også et organ som sitter i brystkassen, og dersom du er i tvil bør du kunne få legen din til å henvise deg til et røntgenbilde av lungene.
Dersom dette er normalt, og dersom hjerteprøver tidligere har vært normale, synes jeg i alle fall at du kan slå deg til ro med at du er hjerte/lungefrisk.

Det at du nå får noen ekstraslag fra hjertet i svangerskapet, ser jeg heller ikke på som veldig alarmerende. Det er en ganske normal situasjon å få ekstraslag, igjen uten at man vet helt sikkert pårsaken til dette, men det er heller ikke noen farlig situasjon. Dersom det er plagsomt ber du legen din om å få tatt en kontroll, evt. med et EKG(hjerteprøve), så kan han med en gang fortelle deg mer om bakgrunnen for ekstraslagene. I tvilstilfelle kan han henvise deg til en døgnregistrering av hjerterytmen, for å få en formening om hvor ofte, hvilke situasjoner, hele døgnet etc.

Alt i alt: jeg synes ikke symptomene dine ghløres alarmerende ut, men hold kontakten med din lege/evt. søk om kontroll hos annen lege dersom du ikke er overbevist.