Slimhoste i mange år, ingenting hjelper

Spørsmål

1. Kraftig slimhoste som har vart i mange år. Ufarget skum/slim. Hosting skjer 1 til 2 ganger daglig. 2. Slimet har vært analysert uten at det ble funnet noe unormalt. 3. Foretatt røntgen av lunger og bihuler uten at det ble funnet noe unormalt. 4. I tillegg til fastlege er lunge-spesialist og øre/nese/hals-spesialist vært konsultert. 5. Lungespesialist mistenkte astma, men fant ikke sikre symptom. Foreskrev inhalator Aerobec Autohaler 50 µgr/dose som et forsøk. Resultat: ingen endring i plagene. 6. Øre/nese/hals-spesialist mente plagene skyldtes kronisk bihulebetennelse og at slimet kan stamme derfra. Foreskrev Nasonex 50 µgr/dose. Resultat: ingen endring i plagene. 7. Øvrig informasjon: Medisinering mot høyt blodtrykk, start ca 1993: Cozaar Comp (senere Losartan 50 mgr.) Mulig bivirkning kan være hoste. Endret derfor til Candesartan 8 mgr + Amlodipin 5 mg fra 3. januar 2019. Resultat: ingen endring i plagene. Benytter CPAP maskin hver natt for å unngå snorking. For meg virker det som forsøkene har vært blindveier og søker nå råd om hva årsaken til plagene kan være og en virkningsfull behandling/medisinering.

Mann 74

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du er grundig utredet av aktuelle spesialister og forsøkt behandlet allerede, men dessverre uten tilstrekkelig hjelp. De tiltak jeg ville ha sett som nødvendig og viktig her for å finne ut av dette, er allerede utført, dvs undersøkelse hos lungelege og ØNH-lege, samt røntgen. Det blir derfor vanskeligere å komme med gode og nye råd. Det første som slår meg, er imidlertid at også medisinen Candesartan kan gi hoste som bivirkning, og det samme gjelder Amlodipin. Det er derfor vel verdt å ta opp med fastlegen din om du kanskje burde prøve deg uten disse medisinene i en periode, for å se om hosten da forsvant. Du må isåfall teste ut en av gangen, for hvis du slutter å hoste når du kutter medisiner, og har kuttet begge samtidig, så vil du jo ikke vite hvilken det var du reagerte på. Jeg sier med dette slett ikke at det er slik at det er bivirkninger som er årsak, men det er ihvertfall en mulighet. Ikke slutt med medisinene på egenhånd, men konferer med lege, slik at legen kan vurdere om det er forsvarlig, og om du evt må ha annen alternativ medisin mens du tester dette ut. 


Videre så kan det jo være at lungelegen har stilt riktig diagnose, astma, men at problemet er at du hittil ikke har fått medisiner som har fungert som ønskelig. Derfor bør du ta opp denne muligheten med fastlegen din, som vil kunne teste ut andre medisiner mot din eventuelle astma. Det vil også være riktig å ta ny spirometri (pusteprøver) for å bekrefte eller avkrefte astmadiagnosen ytterligere. Det gjør de fleste almenleger. En fornyet vurdering hos lungelege vil nok også kunne være aktuelt, siden du er så mye plaget av dette som du faktisk er. 


Hvis du har røykt, kan det også være at dette er KOLS-symptomer, for det kjennetegnes som blant annet av slimhoste, spesielt om morgenen.


Håper at disse rådene kan komme til nytte for deg, og jeg ønsker deg lykke til.