Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Second opinion omkring astma / emfysem / KOLS

Spørsmål

Second opinion. Jeg fikk påvist astma i 2000 og en del år senere emfysem /kols. Har brukt de samme medisiner i alle år og føler nå at de er utbrukt. Går på Singulair 10mg 1pr dag, Spiriva innhalasjon /kapsler 18 mikrogram 1pr dag, Symbicort Turbohaler 160/mikr/4,5 mikr 1-2 doser 2 ganger pr dag og Ventoline ved behov. Nå føler jeg at uansett hva jeg tar er jeg like tungpustet. Det hender jeg blir det også ved inhalasjon. Det tar 6-8 mnd å komme seg til lungelege der jeg bor, og det er lang ventetid også hos private. Tok Spirometri hos fastlegen min og synes det var merkelig resultatet var bedre uten Ventoline, enn test 2 som var med Ventoline. Var forøvrig og blokka 2 årer i 2016 på LHL og det samme i Juli 2020. Uansett ikke bedre pust begge gangene. Har lagt fram for fastlegen min å endre medisinene mine ,spesielt Kortison, da jeg er veldig benskjør i rygg/korsrygg (vises ved CT/ MR ) Jeg venter på utredning ved Ortopedisk avdeling. Jeg har ganske mye atheosklerose utbredt i kroppen ellers. Symbicort gir meg en del soppinfeksjoner i munn og den har vel også sin del av skyld for benskjørheten. Har du / dere noen tips jeg kan videreføre og ta opp med legen min til endring av disse medisinene? Sliter mest med utpust, men også med innpust der jeg reagerer på forskjellige ting (parfyme og div). Håper på et positivt svar . Mvh Dame 67 år .

Kvinne 67
Svar

Hei.


Jeg vet ikke resultatene på spirometrien din, og uten det er det vanskelig å ta stilling til hva slags behandling du trenger. Uten å vite resultatet på dette, vet jeg jo faktisk ikke om de symptomene du beskriver, skyldes astma eller ikke. Hva legen hører ved å lytte med stetoskop på lungene dine, er også avgjørende informasjon med tanke på videre medisinering. Det er følgelig ikke nødvendigvis mulig eller forsvarlig å komme med konkrete medisineringsråd her, slik du ønsker. Videre så er det også slik at her på Lommelegen gir vi generell helseinformasjon og helserådgivning, og vi driver ikke individuell behandling som f.eks. konkrete medisineringsråd. Det gjør vi også brukerne våre oppmerksom på i brukerpremissene våre. Grunnen til at det er slik, er blant annet at det ikke ville være forsvarlig å drive med pasientbehandling uten direkte kontakt med pasienten, dvs uten reell legeundersøkelse, samtale, tilgang til journalen osv., altså alt i alt til ditt beste.


Men jeg kan gi deg noen generelle råd:

Det er ikke slik at lungelege nødvendigvis er den eneste som kan ta stilling til optimal behandling for dine lungesykdommer. Det er helt vanlig at fastlege gjør det. Fastlegen kan også konferere med lungelege om medisineringen din, før en eventuell time hos lungelege. Det er helt standard prosedyre.

Det som bør gjøres, er i første omgang å vurdere om du skal øke doseringen eller styrken på noen av medikamentene du bruker. Jeg ser under tilleggsopplysninger at du bruker hjertemedisin. Følgelig må legen også vurdere om dine symptomer kan ha hjerteårsak også, dvs at det kanskje ikke har med astma / KOLS å gjøre, for da hjelper det jo ikke med justering av lungemedisiner. Blant annet så bør du ta EKG for å se etter hjerterytmeforstyrrelser som f.eks. atrieflimmer. Du må også undersøkes mhp evt hjertesvikt, som også gir tungpust. Siden du har aterosklerose (åreforkalknin) så kan det også teoretisk sett tenkes at tungpusten kan komme av at hjertemuskelen får for lite blod, altså en angina pectoris / ischemisk hjertesykdom.


Håper at innspillene her kan være til nytte for deg. Spesielt viktig er det at legen din vurderer om det faktisk er lungesykdommene som gir deg symptomene dine, eller om det kan ha med hjertet å gjøre. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-