Sårhet, trykk øverst i brystet og enorm slimproduksjon i et halvt år

Spørsmål

Hei. Jeg er 63 og har i et halvt år plagdes med sårhet og trykk øverst i brystet og en enorm produksjon av blankt slim som jeg må kremte opp. Jeg har konstante hetetokter og noen kuldegysninger av og til og sexevnen er totalt fraværende. Innsiden av leppene er ørlite hoven og sår. Hele livet har jeg hatt astma og litt allergi men uten store plager og har brukt Ventolin av og til. Fastlegen har gått ut fra at det dreide seg om et alvorligere astmaangrep denne gangen men en høydose Prednisolonkur (30mg) gjorde ingen forandring og nå har jeg brukt Inuxair noen dager uten virkning. Det er tatt en rekke tester inkludert Spirometri, blodtrykk, osv og legen beskriver resultatene som fantastiske og helsen og formen forøvrig er god. Hvilepuls er 40 og maxpuls 165. Så nå lurer både jeg og legen på hva det kan være...

Mann 63
Svar

Hei


Ved sårhet, trykk i brystet og økt slimproduksjon er det naturlig å tenke på luftveisinfeksjon. Dersom man har astma har man økt risiko for luftveisinfeksjon. Det høres ut som legen din har mistenkt det samme da han/hun har gitt deg prednisolonkur. Når slimet er blankt er det lite sannsynlig at symptomene skyldes en bakterieinfeksjon, og det er dermed liten grunn til å tenke at antibiotika vil ha effekt. 


Du skriver at dette har vart et halvt år, og jeg skjønner godt at du ønsker å få svar på hva det kan være som gir deg dine plager. Varigheten taler også imot at en infeksjon skulle være årsaken til plagene dine. Hadde det vært en infeksjon skulle du enten ha blitt frisk eller verre. At spirometri og blodtrykk har vært normale er utelukkende positivt. Du forteller ikke hvilke andre tester og undersøkelser som er blitt gjort, så det blir vanskelig for meg å foreslå evt. ytterligere undersøkelser. Uansett er dette en generell rådgivningstjeneste på nett hvor individuell diagnostikk ikke vil være riktig å drive med.


Røntgen av lunger hører med ved langvarige symptomer fra luftveier. Dersom røntgen ser normalt ut, men det fortsatt mistenkes sykdom i lunger/luftveier som årsak til plager kan CT av lungene vurderes. Dersom fastlegen din ikke kommer videre i utredningen, kan det være på sin plass å henvise deg til en spesialist i lungemedisin. Det vil være viktig og riktig å avklare hvorvidt det er din astma som nå har gitt deg økende plager, og evt. hvordan de kan håndteres. Å utelukke annen sykdom, noe det virker som legen din har forsøkt, er også på sin plass. Inuxair er en kombinasjonsmedisin bestående av hurtigvirkende bronkodilaterende medisin og cortison. Den vil altså kunne utvide luftveiene dine dersom de er innsnevret som følge av astma, og kunne redusere inflammasjon i luftveiene. Sistnevnte tar det gjerne noen uker før full effekt inntreffer. Når det er sagt har du tatt prednisolonkur som vil ha tilnærmet samme nytte. 


Håper dette var nyttig for det, og at du får en avklaring.