Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Røyker har hostet i et halvt år, kan det skyldes KOLS?

Spørsmål

Hei Jeg plages med hoste, som har vart over lengre tid ( 6 mnd), med mye oppspytt av slim. Har ingen hjerte- eller lungesykdom fra før. Men lurer på om dette kan være KOLS? Har røykt i mange år, men ikkje vært plaget med dette før den siste tiden. Ingen farge på oppspyttet heller, men har litt vondt på venstre side/lunge.

Mann 47
Svar

Hei.


Du er altså en mann på 47 år, som har røykt i mange år. Nå har du hostet i et halvt års tid, og du har endel oppspytt. Du lurer på om dette kan være KOLS. Det kan det, men samtidig kan jeg naturligvis ikke bekrefte en slik diagnose over internett. Men røykere får svært ofte KOLS med årene, og i tillegg har du symptomer som kan skyldes KOLS. Derfor er det viktig at du nå oppsøker lege for å bli undersøkt. 

Uansett er det avgjørende viktig for helsen å slutte å røyke nå, uansett om du har utviklet KOLS eller ikke. Er det KOLS du allerede har, så er røykeslutt det viktigste du kan gjøre for å forhindre å bli veldig dårlig med årene, og er det ikke KOLS du har, så kan det å slutte å røyke nå, være det som skal til for at du ikke får KOLS.

Ha det bra.