Røykende astmatiker med slim og piping

Spørsmål

Hei! Jeg har astma, bruker inuxair 200/6 2 doser morgen, 2 kveld og noen ganger 2 doser ettermiddag. Bruker ventoline 0,1 ved behov, men synes ikke den har noen spesiell effekt. Inuxair fungerer bra. Hadde influensa med bronkitt og bihulebetennelse i påsken i fjor. Etter det så har jeg fått mye slim i lungene. Begynte med at jeg plagdes med søvn pga slim, jeg snorker før jeg sovner. Har funnet ut at dette må være pga mye slim, det blir bedre når jeg tar bronwell comp før leggetid + å ligge med 3 puter under hodet. De siste 4-6 mnd har jeg hatt mye hoste med store slimklumper som kommer. Flere ganger i timen. Det er slimklumper på over 1 cm. I tillegg piper det voldsomt i brystet. Spesielt når jeg legger meg om kvelden. Veldig frustrerende, da det blir vanskelig å sovne pga dette. Det hjelper ikke å hoste, pipinga er der fortsatt. Hvis jeg tar astmaspray så hjelper det ett par minutter på piping. Har prøvd slimdempende fra apoteket, bisolvon, men ingen effekt. Kan ikke bruke bronkyl pga anafylaktisk reaksjon tidligere. Har ikke vært hos fastlege med dette, var der flere ganger i 2017 pga dårlig effekt av astmamedisiner, så var gjennom flere byttinger av medisin. De jeg har nå er de som har fungert best. Det vil si, inuxair virker i hvertfall. Har ingen smerter fra lunger eller feber. Hadde et virus for noen mnd siden og ble tett i brystet, fikk da beskjed om å ta inuxair 2 doser opptil 8 ganger daglig, da var det mye mindre slim/piping. Jeg røyker ca 20 rullings daglig. Har støvallergi, ingen andre kjente allergier. Ikke vært vesentlig plaget av dette.

Kvinne 35

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du er altså en kvinne på 35 år som røyker 20 om dagen, og du har fått stilt diagnosen astma. Du plages med slim fra lungene og piping, og medisinene du bruker ser følgelig ikke ut til å virke så bra som ønskelig, siden du er såpass plaget. Du har ikke vært til fastlege med dette, og du skriver heller ingenting om du har vært hos lungespesialist. Du stiller ingen konkrete spørsmål her, så da er jeg ikke sikker på hva du ønsker informasjon eller råd om, men det jeg tenker er ihvertfall følgende:

Det finnes ingenting som ikke tilsier at du ikke kan bli bedre av dette, men det krever at du tar kontakt med fastlege i første omgang, for å teste ut nye medisiner / medisinkombinasjoner, evt høyere doser m.v. Legen din må også vurdere om du evt har fått KOLS i tillegg, noe en vet at nær alle røykere får varierende grad av etterhvert. Dersom ikke fastlegen kommer til målet med dette, vil du også kunne henvises til lungespesialist. Videre så vet du selvfølgelig at å røyke, med lungesykdom som du har, naturligvis forverrer sykdommen i vesentlig grad, og det å slutte vil etter alt å dømme kunne ha bedre effekt på symptomene dine enn noen medisin. Til det vil du kunne innvende at det er vanskelig å slutte å røyke, at du sannsynligvis er avhengig av nikotin osv, men da vil jeg informere om at du behøver jo i første omgang ikke å slutte med nikotin, -som er det røykeren vil ha- for det kan du jo få i det på en rekke andre måter, i like store mengder som du får via røyk, og så skåner du lungene. Det finnes nikotintyggegummi, sugetabletter, spray, plaster osv, og selv om snus ikke er noe som helsevesenet skal anbefale, så ville en omlegging til snus for en lungesyk person som deg, være et meget mindre ille valg enn røyk, da det ville føre til at du sparte lungene dine for den konstante belastningen det er med røyk. Du er jo som de fleste røykere sannsynligvis avhengig av nikotin pr idag, og du vil med snus fortsette å forbli avhengig av nikotin, men når det gjelder lunger så påvirker jo ikke røyken lungene. Så om du forblir nikotinavhengig, kan du i det minste i første omgang gjøre det viktigste som er mulig for å bli bedre i lungene, å slutte å røyke. Det er også sannsynligvis riktig med et røntgenbilde av lungene for å utelukke alvorligere sykdommer, som igjen røykere som kjent også kan få.

Håper dette var grei informasjon og nyttige råd, som jeg anbefaler deg å følge, for det er enhver grunn til å tro at du kan bli bedre av dette, noe du åpenbart ønsker deg. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-