Reaktive luftveier etter oppussing?

Spørsmål

Hei! Jeg pusset opp soverommet i desember 2017 og la der nytt parkettgulv av eik samt lister av furu. Under dette arbeidet ble det dumt nok ikke brukt avsug. Luftingen ble så som sådan da arbeidet foregikk med kapp og gjærsag ved ugunstige tider og for å ikke forstyrre naboer var vinduet mye igjen. Jeg fikk en straksreaksjon rett etterpå med svie i øyne og svelg samt meget tørr munn. Dette gikk over innen en uke. Det jeg nå lurer på er om dette har medført varige men, da jeg merker at lukter, parfyme og røyk irriterer mer enn før. Til å ta opp dette støvet ble det brukt en husholdningsstøvsuger med HEPA filter. Er det en mulighet at denne fortsatt slipper ut trestøv selv om pose er byttet? Jeg merket etter støvsuging på torsdagen lignende symptomer, men utelukker ikke allergi eller andre tilstander og at støvsugingen ikke har noe med dette å gjøre. Jeg har nå lært at eik er en hard tresort som kan gi en rekke uheldige konsekvenser. Hvor stor sannsynlighet er det at jeg har pådratt meg komplikasjoner av dette? Arbeidet ble utført over 2 dager med relativt store konsentrasjoner på et 15 kvm stort rom.

Mann 28
Svar

Hei


Jeg er redd jeg ikke kan svare deg konkret på dette. Du lurer på om eksponeringen for trestøv i desember 2017 kan ha medført varige men. Lukter, røyk og parfymer er relativt vanlig å oppleve mer eller mindre plagsomt. Hvorvidt du har en unormalt sterk reaksjon på dette nå i etterkant av oppussingen, kan også være vanskelig å finne ut av. Det du kan begynne med er å oppsøke din fastlege for å få vurdert din lungefunksjon. Det er også mulig å få vurdert luftveienes reaktivitet på irritanter, men dette må gjerne gjøres hos en lungespesialist. 

Jeg ville byttet ut både pose og filter i støvsuger ved mistanke om at denne enten er fullmettet eller ikke gjør nytten som den skal. 

Du har rett i at eik er en relativt hard tresort, men meg forstått så er ikke eikeparkett eik tvers gjennom, men et tynt laminat av eik på toppen(?) Det er mulig jeg tar feil. Jeg vil uansett ikke forsøke å angi hvor stor sansynlighet det er for at du har pådratt deg komplikasjoner etter oppussingen. Det er vanskelig å anslå hvor sterke symptomer du har i hverdagen nå, og det er ofte det som avgjør hvor grundig undersøkelse som bør gjennomføres.


Håper dette var nyttig for deg. Lykke til!