Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pustevansker etter fødsel

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 27 år som fikk sitt første barn for 11 uker siden. Jeg har hatt tung pust mot slutten av svangerskapet, men rett etter fødselen fikk jeg en dramatisk forverring som gjorde at jeg ble sendt fra barsel til akutten (normal, vaginal fødsel med epidural). I timene etter barnet var født klarte jeg ikke å trekke pusten ordentlig (svært tungt å puste), jeg fikk også et veldig sterk trykk over brystet, som om det ligger en tung vekt på brystet. Dette har vedvart uten at noen klarer å finne ut hva det er. Det føles som om jeg ikke klarer å fylle lungene med luft/ utvide lungene. Både innpust og utpust er påvirket. Jeg har tatt CT av lungene med kontrast, røntgen av lungene, ultralyd av hjertet, CT av hjertet med kontrast, ekg, en sykkeltest med EKG, spirometri og en rekke blodprøver. Så vidt jeg forstår ser dette ok ut. Det eneste som var å bemerke var ultralyden av hjertet som viste noe redusert kontraksjoner i venstre ventrikkel ef over 45-50%, men dette skulle ikke gi slike store plager. Plagene mine er så store at jeg ikke fungerer i hverdagen. Jeg har nærmest vært sengeliggende siden fødsel. Pusten er konstant tung, det har vært vanskelig å rette seg opp, og trykket på brystet har vært der i nå 11 uker. Det har også vært vanskelig å ligge på siden. Jeg merker en trang til å holde meg på brystet og mellomgulvet samt krølle meg sammen når jeg puster. Noen få ganger om dagen kan jeg også føle en liten "boblefølelse/lyd" fra lungene på slutten av innpust. Plagene forverres ikke av aktivitet, men jeg klarer svært lite av gangen. Jeg trenger hjelp til det meste i hverdagen. Jeg har i dag ingen livskvalitet og sliter med å holde ut. Mitt spørsmål er hva kan dette være? Er dette noe som kan skje etter fødsel? Jeg har fått en henvisning til en lungelege og lurer i den forbindelse på om det er noe jeg burde spørre om/undersøke?

Kvinne 27
Svar

Hei


Jeg forstår godt at du er fortvilet over situasjonen. Du synes å ha blitt godt undersøkt med de undersøkelsene og testene du nevner. Det at resultatene ser ok ut er utelukkende positivt, men jeg forstår at du selvfølgelig vil ha et svar på hva som feiler deg og hvordan du kan bli bedre. Jeg håper du får raskt time til lungelegen slik at du forhåpentligvis får noen svar og kommer videre. 


Det er to ting jeg kan anbefale deg å ta opp med lungelegen, og det er hvorvidt dine pustevansker kan skyldes noe utenfor lungene, eksempelvis låsninger i rygg, ribben eller leddene som er i bevegelse når man puster. Dette kan i noen tilfeller gjøre det vondt for å puste da brystkassen ikke får beveget seg ut og inn slik den skal ved normal pust. Dersom lungelegen du skal til har mulighet til å teste oksygenopptaket ditt, vil man ved å se på hjertet og lungene dine samtidig under belastning kunne få mange svar.


Håper dette kan hjelpe deg på veien videre. God bedring og lykke til!