Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pusteproblemer og hovne lepper. Bivirkning Naproxen?

Spørsmål

Hei, jeg merket i går kveld at fikk tungt for å puste. Det gjorde vondt i brystet når jeg puter inn og føles som at noe satt på brystet mitt. Jeg trodde det var angst så jeg prøvde å roe meg ned og sove. Idag tidlig når jeg våknet så hadde jeg fortsatt vondt og tungt for å puste og leppene mine har også hovnet opp og er ømme. Jeg maler malerier, og bruker da oljemaling og kokt linolje, og i går malte jeg inne på soverommet hele dagen. Er det farlig å jobbe med linolje sånn? Det lukter ganske sterkt, men jeg trodde ikke at det var noe farlig. Finner ingen svar på Google så jeg tenkte kanskje dere visste noe? Tok to naproxen igår på grunn av mensensmerter.

Kvinne 24
Svar

Hei.


Angst kan gi betydelige subjektive pusteproblemer, så jeg skjønner at du tenkte på dette. Men da ville jo neppe symptomene ha vært til stede da du våknet etter en lang natts søvn, og fremfor alt så kan ikke angst gi hovne og ømme lepper. 


Du har oppholdt deg timesvis i damper fra oljemaling og linolje, og dette kan godt ha forårsaket disse plagene, noen mennesker kan være mer sensible for slike ting enn andre, men naturligvis kan symptomene dine ha andre årsaker også. En skal ikke trekke forhastede konklusjoner. Kan du ha spist noe du har reagert på? Jeg tenker da på hevelsen i leppene, og om det kan være en allergisk reaksjon. 

Du skriver at du tok to Naproxen igår. Naproxen kan gi endel bivirkninger, inklusiv tungpust og hevelser. Det er altså også en absolutt mulig forklaring på dette. Jeg ville nok for sikkerhets skyld ikke brukt mer Naproxen, siden dette er en ikke utenkelig forklaring.

Du spør om det er farlig å jobbe med linolje hele dagen. Jeg vil ihvertfall absolutt fraråde deg å bruke soverommet til oljemaling og linolje, for da blir du jo liggende i damper fra dette hele natten, om ikke du får luftet særdeles godt ut.


Siden du fremdeles er tungpustet og har hovne lepper, og hvis ikke du merker at det tydelig avtar, så bør du oppsøke lege idag, dvs nærmeste legevakt siden det er lørdag i skrivende stund. Om du har en allergitablett i hus, f.eks. Zyrtec, Cetirizin, Aerius m.fl., så kan du ta en slik for sikkerhets skyld, i tilfelle her er noen allergisk komponent inni bildet her.


Jeg håper du raskt blir bedre, og at du har nytte av svaret og rådene. Ha det bra.