Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pustebesvær

Spørsmål

Hei! Jeg er bekymret fordi jeg er tungpustet. Etter å ha våknet flere ganger med åndenød, hvor jeg opplevde det som tungt å puste (og hadde i blant en pipelyd fra luftveiene), dro jeg i januar til legen og beskrev situasjonen. Jeg tok spirometri (som viste at lungekapasiteten var som en 70-åring, jeg er 37), det ble tatt diverse blodprøver, og jeg ble sendt hjem med astmamedisin. Dette virket ikke. Jeg dro tilbake, fikk tatt lungerøntgen, som ikke viste noe. Normal puls, fint blodtrykk, ingen bilyder fra hjertet. Legen fant ikke noe rart da han lyttet på lungene. Jeg har fine nivåer på jern og vitaminer. Ingen allergier. Legen mente at den dårlige spirometrien kunne skyldes en infeksjon jeg hadde da. Men i tiden etter har jeg slitt mye med tungpust likevel. Jeg får tilløp til hyperventilering flere ganger om dagen, er sliten og trøtt (sover dårlig), og merker ubehag i bryst og rygg. En sjelden gang merker jeg at luftveiene er slimete. Jeg dro til legen igjen og spurte rett ut om plagene mine kan skyldes stress. Jeg lever med en stressende livssituasjon, og har gjort det en god stund. Legen mente at ja, det kunne det absolutt være, og rådet meg til å bekymre meg minst mulig og stole på at det ikke er noe i veien. Men jeg får det så dårlig til. Jeg har jo denne trykkende fornemmelsen, det føles som en rent fysisk plage og at noe er i veien med lungene. Jeg har ingen grunn til å tvile på legen min, som jeg oppfatter som en flink mann. Samtidig er angsten der. Jeg er i dårlig form, og vil gjerne ut og gå. Men nå er jeg redd for å presse kroppen opp i puls fordi jeg er redd jeg ikke tåler det. Hver gang jeg kjenner den trykkende fornemmelsen kaver jeg meg opp med bekymringer og dødsangst. Jeg tenker på lungekreft (har iidligere vært festrøyker), på andre sjeldne sykdommer og tenker på at jeg kommer til å dø fra barna mine. Dette går på livskvaliteten løs. Skal jeg virkelig slå meg til ro med at det ikke er noe fysisk i veien, selv om det føles så kroppslig og reelt?

Kvinne 37
Svar

Hei


En vanlig og veldig utfordrende plage er angsten for å være syk. Det kan være vanskelig å slå seg til ro og akseptere at prøver og undersøkelser tyder på at det ikke er en klar årsak til sine plager, og at man må lære seg å leve med plagene, eller håndtere det på annet vis. Når det er sagt så skal du ikke ha lungefunksjon som en 70-åring når du er 37. Har du tatt pusteprøver i etterkant som har vist normal lungefunksjon? Hvis lungefunksjonen din fortsatt er nedsatt, og fastlegen ikke finner noen årsak til det, bør du henvises til en lungespesialist. Dersom senere pusteprøver har vist normal lungefunksjon, kan den forbigående nedsatte lungefunksjonen ha kommet av en luftveisinfeksjon, evt. astma. 


Det høres ut som dine plager og ditt besvær med tungpust er ganske sammensatt. Du kan våkne med åndenød og piping i brystet. Du angir at du hyperventilerer flere ganger daglig. Du opplever slim i luftveiene en sjelden gang. Du er redd for at du kommer til å dø fra barna dine. Normal puls, blodtrykk og lungerøntgen er utelukkende positivt. Du skriver at du er i dårlig form og vil gjerne ut og gå. Dersom du er redd for å gå, er du nødt til å ta tak i dette nå! Å bli sittende uten fysisk aktivitet er det minst gunstige vi kan gjøre, uavhengig av sykdom eller ikke. 


Når noen forteller at de våkner med åndenød, sover dårlig, og er mye sliten på dagtid, tenker jeg alltid på søvnapne. Har dette vært et tema? Spør fastlegen din om han/hun har tatt stilling til hvorvidt dine plager kan være betinget i søvnapne neste gang dere snakker sammen. Jeg synes uansett at du må sette deg ned sammen med fastlegen din og systematisk gå gjennom dine plager, slik at du kan slå deg til ro med din situasjon.


Håper dette var nyttig for deg. Lykke til! Og for all del, ikke slutt med fysisk aktivitet!