Pulmicort, Bricanyl, astma, corona

Spørsmål

Hei. Er ca 40 år, normalt ok form. Har ganske mild astma, mest anstrengelsesastma. Bruker Bricanyl turbuhaler ved behov og Pulmicort turbuhaler i perioder, . Ved forkjølelse og influensa har jeg vanligvis blitt mye dårligere av astma og da brukt mer av både Pulmicort og Bricanyl. Jeg klarer meg ganske bra uten Pulmicort når jeg er frisk, og har trappet ned på bruken siden atmaen har blitt mildere med årene og fordi den inneholder kortison. I forhold til corona virus som sprer seg lurer jeg på hva som er best å gjøre. Bør jeg begynne å ta Pulmicort mer regelmessig for å være bedre rustet, eller er dette ikke lurt siden det reduserer immunforsvaret? Siste uka har jeg tatt Pulmicort regelmessig, vet ikke om dette er lurt. Flere som skriver at det er dumt å ta for mye kortison nå om dagen. Hva bør jeg gjøre når jeg merker at jeg kanskje har corona, bør jeg ta mer eller mindre av Pulmicort og Bricanyl ? Forstår at dette er et vanskelig spørsmål, men noe mer til svar enn å forsette som før hadde vært fint.

Mann 40
Svar

Hei.


Jeg synes du gjør lurt i å bruke Pulmicort fast nå. Det gjør jo at din astma blir bedre, og teoretisk sett blir du kanskje mindre disponert for alvorlig coronainfeksjon. Og skulle du få det, vil du kunne få det lettere enn om din astma var noe mindre god. Jeg hadde selv valgt å ta det i denne situasjonen, om jeg var deg. Kanskje mest for sikkerhets skyld og fordi det ihvertfall ikke skader. Du får ikke nedsatt immunforsvar av å bruke Pulmicort. Det nedsatte immunforsvaret man kan få av kortison, er ikke ved de små dosene kortison man får ved å bruke inhalasjonsmedisiner, men om man tar cortison i tablett- eller sprøyteform, over tid.


Så spør du hva du skal gjøre om du får en sykdom som kanskje kan være corona. Da bør du kontakte fastlegen din pr tlf for å få konkrete råd, for fastlegen som kjenner deg vil ha bedre forutsetninger for å gi deg individuelle og konkrete råd, enn det jeg kan. Jeg tenker at du isåfall bør bruke de maxdoser av Pulmicort som fastlegen har forskrevet deg, samt Bricanyl ved behov. Og skulle du merke at du blir mer tungpustet enn det du er vant med ved luftveisinfeksjoner, så bør du også ha en lav terskel for å kontakte legen din, siden du er i en av disse risikogruppene for coronainfeksjon.

Ha det bra og lykke til.