Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pneumothorax

Spørsmål

Hei! Jeg hadde tre spontant pneumothorax i løpet av et par uker i begynnelsen av september, og etter den siste gangen ble jeg operert der de fjernet en liten del av lungen nederst samt rubbing. Det er nå ca halvannen mnd siden operasjonen. Jeg er livredd for at det skal skje igjen, det har blitt en psykisk greie. Jeg var på kontroll ca 3 uker etter inngrepet og da så alt fint ut. Jeg har hatt smerter i brystet siden mars ca, som legen sa var muskulære smerter. Forverrer seg når jeg ligger flatt på ryggen (våkner ofte om natta med smerter), når jeg puster tungt, løfter ting, bevegelse etc. Det gjør også vondt når jeg klemmer øverst i brystet på begge sider. Etter operasjonen har det blitt verre enn feks i sommer. Kan dette ha noe som helst med årsaken til at lungen kollapset? Jeg har tatt røntgen thorax nå flere ganger både før og etter operasjonen ettersom det skjedde tre ganger (samt en CT før operasjonen). Så jeg tenker at det burde vises der om det var noe ruskende galt? Eller må man ta et annet røntgen av selve kassen? Jeg er veldig nervøs for at disse smertene kan være årsaken? Eller er det umulig at det har en sammenheng? Kan det være noe annet enn muskulært isåfall? Har jo tatt noen røntgen thorax og EKG nå som er normale. Og er det noe jeg kan gjøre for å redusere sjansen for at det skjer igjen? Bortsett fra dykking og fly. Bør jeg være forsiktig med noe eller er det kun utsettelse for trykk som er en risiko? Dette var de verste ukene i livet mitt, fysisk og psykisk, så jeg tenker mye på det. Kan jeg leve helt som normalt nå 1,5 mnd etter inngrepet? Aktivitet, trening etc? Kondisen/pusten har aldri vært så dårlig som nå. Jeg hadde blodprosent på 12,7 etter blodprøve ca en uke etter inngrepet da jeg følte meg svimmel og slapp. Vil blodprosenten øke av seg selv? Vært noen kjipe uker og jeg merker at psyken har fått en knekk. Vil jeg være ekstra utsatt mtp covid19 etter en pneumothorax? Takker så mye for svar :)

Mann 34
Svar

Hei.


Jeg skal forsøke å besvare dine spørsmål ett av gangen:


"Jeg har hatt smerter i brystet siden mars ca, som legen sa var muskulære smerter. Forverrer seg når jeg ligger flatt på ryggen (våkner ofte om natta med smerter), når jeg puster tungt, løfter ting, bevegelse etc. Det gjør også vondt når jeg klemmer øverst i brystet på begge sider. Etter operasjonen har det blitt verre enn feks i sommer. Kan dette ha noe som helst med årsaken til at lungen kollapset?"


Du hadde altså smerter i brystet fra mars, mens du fikk pneumothorax først i september. Din lege oppfattet dette som muskulære smerter. Muskulære smerter fra brystkassen kan ikke trigge eller utløse pneumothorax.


"Jeg har tatt røntgen thorax nå flere ganger både før og etter operasjonen ettersom det skjedde tre ganger (samt en CT før operasjonen). Så jeg tenker at det burde vises der om det var noe ruskende galt? Eller må man ta et annet røntgen av selve kassen? Jeg er veldig nervøs for at disse smertene kan være årsaken? Eller er det umulig at det har en sammenheng? Kan det være noe annet enn muskulært isåfall?


Røntgen og CT er de korrekte undersøkelser for å konstatere at alt har blitt bra igjen, og at lungen har foldet seg ut igjen.

Pneumothorax kan gi brystsmerter, men da vanligvis ensidig, over den punkterte lungen. Jeg forstår som at du har "generelt vondt" i brystkassen, og det taler da for muskulære smerter, og ikke at det har noen med din pneumothorax å gjøre. Det er enkelt for legen din å avgjøre om du har muskulære smerter ved å trykke og kjenne på brystkassen din, så få det gjort. 

Du forteller videre at dette har vært en stor påkjenning for deg og din psyke, hvilket jeg gjerne kan tro. Og da vet vi videre at psykiske spenninger og påkjenninger har en stor tendens til å gi sekundære muskulære smerter pga ubevisste spenninger i musklene som følge av angst og bekymring. Så det er en meget mulig årsakssammenheng og forklaring her.


"Og er det noe jeg kan gjøre for å redusere sjansen for at det skjer igjen? Bortsett fra dykking og fly. Bør jeg være forsiktig med noe eller er det kun utsettelse for trykk som er en risiko?"


Det en kan gjøre for å redusere sjansen for å få det igjen, er å unngå dykking, flyging uten trykk-kammer, opphold i store høyder (tynn luft), samt røykeslutt for de som røyker.


"Kan jeg leve helt som normalt nå 1,5 mnd etter inngrepet? Aktivitet, trening etc?"


Pneumothorax har dessverre en betydelig tendens til å oppstå påny, som du allerede har erfart. De fleste tilbakefall skjer i løpet av 6 måneder til 3 år. Så om du vil være på den veldig sikre siden, så kan du følge rådene ovenfor i et par tre år om det er praktisk mulig, men ellers kan du leve helt naturlig og som før, inklusiv trening og aktiviteter.


"Jeg hadde blodprosent på 12,7 etter blodprøve ca en uke etter inngrepet da jeg følte meg svimmel og slapp. Vil blodprosenten øke av seg selv?"


Jeg går ut fra at du mistet noe blod under inngrepet, og fikk litt lav blodprosent pga det. Da vil blodprosenten øke av seg selv igjen. Spis gjerne godt med jernholdig mat. Spesielt gunstig er rødt kjøtt.


"Vil jeg være ekstra utsatt mtp covid19 etter en pneumothorax?"


Det er jeg usikker på, men jeg tenker det er hensiktsmessig å tenke det, siden det tross alt er en lungesykdom du har hatt, selv om den nå er helbredet. Så forhold deg ekstra nøye til alle eksisterende smitteråd til enhver tid.


Håper det var greie svar. Ha det bra.