Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lungekreft eller bekymringer?

Spørsmål

Hei! Jeg er en 32 år gammel kvinne, som den siste tiden har vært bekymret for å ha lungekreft. Jeg er imidlertid en bekymret person, og forsøker å avvente i det lengste å dra til fastlegen, fordi jeg synes det er flaut at jeg kommer med alvorlige bekrymringer som gir lang utredning og ingen unormale funn. Så kan du hjelpe meg å fortelle meg om jeg bør dra til fastlegen, eller slutte å bekymre meg?

Jeg har en følelse av å ha klump i nedre del av halsen, og øverst i brystet. Jeg vet at det er en tilstand som kan komme av bekymring og stress, men klumpfølelsen kan komme når jeg føler at livet er fint og jeg ikke bekymrer meg. I tillegg småhoster jeg noen ganger pr dag, uten at jeg er forkjøla. Det gjorde jeg ikke før. Hvis jeg ikke har klump i halsen fra før, kommer den etter første host. Kremter mer enn før, og når klumpen er der svelger jeg luft, og småraper av den grunn.

I tillegg har jeg i ett år hatt vondt i musklene på venstre side av ryggen, men bare når jeg dytter skuldra fram og mot høyre. Kjennes litt som konstant stølhet. Slik er det ikke på motsatt side. Har vært hos naprapat og manuellterapeut, samt massør, men det hjalp ikke.

Denne litt diffuse smerten er noen ganger nesten helt borte, og noen ganger (feks etter lengre periode med mer aktivitet) er den sterkere. Vil ikke gå til legen med dette alene, for virker for diffust.

Blir bekymret for at det er lungekreft, siden smerten er der også etter at jeg er varm etter joggetur.

Bør nevnes at jeg er veldig redd for å dø etter at jeg har fått to barn. Tør ikke å gå til legen, for å bli stemplet som hypokonder, men føler også at jeg er dødssyk. Veldig vondt å ha det sånn.

Jeg har ikke feber, blodig oppspytt eller voldsom hoste. Kun mild sporadisk hoste. Har allergi mot pollen og pelsdyr, men er ikke rundt disse allergener nå. Klarer ikke selv å avgjøre om det er alvorlige symptomer, eller om jeg er hypokonder. Slik jeg skjønner det er det ingen enkel rutinesjekk som kan utelukke lungekreft? Takk på forhånd!

Kvinne 32
Svar

Hei.


Jeg starter med konklusjonen: Jeg synes du skal gå til legen din med dette. Det betyr ikke at jeg "tror" at du har kreft, men det er et praktisk rettet råd, for å komme deg ut av de tankebaner og bekymringer du har nå. Jeg tror ellers dette vil kunne fortsette å bli vanskelig for deg å få lagt fra deg, og så er det jo også slik at jo mer en tenker på slike ting og jo mer en bekymrer seg, jo mer kjenner en etter, og det er lett å kjenne for mye etter, og da oppfanger man små signaler fra kroppen som man til vanlig sannsynligvis ville oversett, og det hele blir lett onde sirkler.


Det er også neppe mulig for deg å trekke endelige konklusjoner om dette, uten å få objektive vurderinger, og det er prinsipielt sett ikke rett heller, å skulle stille diagnoser på seg selv, ikke minst fordi du er inhabil og ikke objektiv nok til å trekke konklusjoner som du kan stole på.


I tillegg er det også medisinsk riktig å få en legeundersøkelse av dette. Du må da både beskrive symptomene dine til fastlegen din, slik du har beskrevet her, men også fortelle om dine bekymringer og frykt for kreft. 

Legen din vil da lytte på lungene dine, kikke ned i svelget, og ut fra de vurderingene legen din da gjør, vil det bli avgjort om du eventuelt bør utredes videre for eksempel med røntgenbilder og/eller undersøkelse i halsen av en ØNH-lege.

Dette er for å utelukke sykdom, for det er klart at dette gjerne kan være "ingenting", dvs at det er en ond sirkel av sykdomsfrykt og psykosomatiske symptomer dette dreier seg om. Dette med å kjenne en klumpfølelse i halsen uten at det er noen fysisk årsak, (medisinsk betegnelse globulus) som du selv er inne på, er helt klart en mulighet her. 

Men det hele vil bli så mye lettere for deg å bli fortrolig med slike forklaringer, når du får utelukket sykdom, og det er jo noe som prinsipielt sett ikke kan gjøre her over nettet, uten legeundersøkelse.


Du skriver at du til nå ikke har ønsket å gå til legen, fordi du synes dette virker for diffust. Til det kan følgende sies: En trenger på ingen måte å ha "presise" eller enkle problemstillinger for å gå til lege. Det er snarere vanligere med diffuse enn med enkle, konkrete problemstillinger, spesielt hos almennlege. Så legen din vil være meget vant med personer som kommer med denne type problemstillinger, og på ingen måte "stemple" deg som hypokonder. Du kjenner "noe", og oppsøker lege for å finne ut hva eller om det er noe. Det er helt "etter boken".


Håper informasjonen og rådene er til nytte for deg. Lykke til.