Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lungefunksjon og gassdiffusjonskapasitet

Spørsmål

Hei, jeg har blitt utredet for supraventrikulær takykardi, og var nylig på arbeids-EKG og 24-timers EKG. Litt til min forundring var det en lungespesialist og ikke en hjertespesialist som utredet meg. Han tok også noen lungeundersøkelser som jeg ikke helt skjønner svaret på. Hjerteundersøkelsene var normale og det var bare funnet noen få SVES på 24-timers EKG. Ingenting på sykkeltesten. Spirometri var forsåvidt også normal, FVC 5,2 liter, FEV1 4,2 liter, begge 94% av forventet. Men så står det DLCO 103% og korrigert KCO 125%. Hva betyr disse tallene? Det kan legges til at jeg var svært nervøs under undersøkelsen, og fortsatt har en viss overvekt. Har også slitt med bronkitt siste 2-3 måneder som er bedre nå. Hoster fortsatt litt slim, men føler meg ikke syk. Og en siste ting: Under sykkeltesten steg oksygenmetningen fra 97% i hvile til 99% på maks belastning. Har det noen betydning?

Mann 35
Svar

Hei


En undersøkelse av lungene er gjerne todelt. Selve lungefunksjonen måles med spirometri. Er FEV1 >80% av forventet samtidig som FVC er normal (>80%) har man normal lungefunksjon. I tillegg til lungefunksjon måles også lungevevets evne til å forsyne blodet med oksygen fra luften vi puster inn. Dette kalles gassdiffusjonskapasitet. DLCO er terminologien for gassdiffusjonskapasitet. DLCO >80% er normalt. KCO er når lungevevets gassdiffusjonskapasitet  er korrigert for lungenes størrelse. KCO >100% kan sees ved overvekt uten at dette er tegn på sykdom eller annet.


Oksygenmetning på 97% i hvile er normalt. Ved luftveis-/lungesykdom kan oksygenmetningen falle til under både 90 og 80%. Dersom oksygenmetningen stiger under aktivitet kan det være et tegn på såkalt hyperventilasjon. Hyperventilasjon betyr at man puster mer enn hva man må. Det er ufarlig, men kan være plagsomt ved at det bidrar til en opplevelse av at man får for lite oksygen - i realiteten for man for mye oksygen. 


Håper dette var nyttig for deg. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-