Lungefortetning

Spørsmål

Har fått påvist lungefortettning på venstre lunge. etter en runde med lungebetennelse or høy CRP Ha etter siste CT med kontrastveske fått posistiv melding om at det er kun lungefortetning i høyre lunge. I løpet av 2-3 måneder var den redusert en del,,,,, men kjenner av og til når jeg tekker pusten, at det noe fremdeles er der. 1. Er en liten/moderat lungefortettning farlig,,,, 2. Hvor langsomt greie kroppen å normalisere seg? kan den utvikle seg til noe farlg? ....................... Gå med rimelig raskt tempo opp bakke uten problem Levere sædeles sunt Er 82 år, men "målt" biologisk alder ca 60. Har aldri væt syk før denne lungeproblemetikken. og Er det noe jeg bø gjøre eller ikke gjøre i den nærmeste tiden?

Mann 82
Svar

Hei


En lungefortetning kan representere mye forskjellig, alt fra rest etter tidligere infeksjoner, pågående infeksjoner, eller mer alvorlige tilstander. Ved lungebetennelse med høy CRP er det høyst sannsynlig at en fortetning som er sett på CT representerer denne betennelsen. At størrelsen på fortetningen er redusert er positivt. En lungefortetning kan være farlig, og bør derfor følges opp. Dersom den øker i størrelse uten eller til tross for behandling, er det grunn til nærmere undersøkelser. Dersom den minker er det et tegn på at den enten går tilbake av seg selv, eller at behandling som er igangsatt virker. Lungebetennelse med høy CRP krever behandling med antibiotika. Rest etter lungebetennelse kan gjenfinnes på både røntgen og CT av lungene i mange uker etter fullført behandling. Det er imidlertid viktig å kontrollere at fortetningen går tilbake, og ikke begynner å vokse igjen. Ved en kraftig lungebetennelse kan det ta måneder før du føler deg i like god form som tidligere. 


Mitt råd til deg er å fortsette å være aktiv og leve sunt. Det er ikke farlig å trene. Ut ifra det du skriver er det litt vanskelig for meg å forstå hva som er funnet i høyre og hva som er funnet i venstre lunge. Forhør deg med de/dem som har behandlet deg og still de samme spørsmålene som du har stilt her. Det er de som har best forutsetning for å gi deg konkrete svar ang. din situasjon


Lykke til, og god bedring!