Liten til ingen effekt av astmamedisiner

Spørsmål

Hei.Jeg har vært hos lungespesialister i 5 år. Der har jeg gjort alt av tester, både på hjerte og lunger. Grunnen til dette er at jeg har plager de ikke finner årsaken til.Føler meg tett, føler slim, følelsen av å ikke få nok luft og så klare jeg ikke å dra gode magedrag. Dette har også begynt å gå utover psyken. Jeg tenker på pusten veldig ofte, på hvordan jeg puster, opptatt av å få nok luft,og når jeg ikke klarer å dra pusten helt inn blir jeg redd og da blir det enda verre. jeg har prøvd ut masse astmamedisiner: Jeg begynte først på våentoline og symbicort, funket ikke, jeg prøve atrovent, følte ikke noe effekt heller. SÅ begynte jeg på inuxair og Airomir, dette går jeg på enda. Har ikke så mye effekt av dette heller, føler jeg selv( jeg puster ikke noe bedre på pustetestene etter jeg har tatt disse.tar ikke bort mine plager som slim og følelsen av for lite luft,spesialistene vil ikke sette noe astmadiagnose på meg,men at jeg kan ha irriterte slimhinner på grunn av at jeg føler jeg har slim, selv om ikke legene kan høre noe på lungene mine.Astmalegen sa at jeg kanskje kunne ha kronisk bronkitt, dette er ikke jeg enig i etter å ha lest om dette på nett, jeg hoster ikke uvanlig mye, ikke nattehoste, aldri røyka osv.Jeg har en sånn hjemmespirometri som jeg blåser i sikkert 20ganger om dagen ( kanskje det gjør at jeg får irriterte slimhinner ?)Disse plagene har jeg hele året.Så nå har jeg fått enda en medisin som jeg skal prøve til over sommeren,Trimbow.Jeg er veldig skeptisk til denne,lest litt om den,og leste at det var pasienter med kols og moderat til alvorlige Vedlikeholdsbehandling hos voksne med moderat til alvorlig kronisk obstruktiv lungesykdom (kols).Dette har så vidt jeg vet ikke jeg, men jeg ble så klart redd for at jeg har dette nå, siden jeg får den medisinen.Så etter siste besøk hos lege så har ikke jeg blitt noe beroliget, men desto mer redd, nå er jeg veldig redd for å ha kols eller kronisk bronkitt.Hva tror du dette er?Og hva skal jeg gjøre videre?

Kvinne 25
Svar

Hei


Jeg skjønner godt at du blir oppgitt når du opplever at behandling ikke hjelper. Når det gjelder inhalasjonsmedisiner så synes jeg det er viktig å forsikre seg om de virker. Dersom detikke hjelper etter et helhjertet forsøk slik medisinen skal brukes, er det sjelden grunn til å bruke de videre. Dersom du ikke har astma synes jeg heller ikke du skal bruke astmamedisiner. Det stemmer at Trimbow er en medisin som brukes ved KOLS. Dette betyr ikke nødvendigvis at du har eller får kols dersom du bruker den. Den inneholder samme type medisiner som brukes mot astma, men grunnen til at den er forbeholdt kols er at det ikke er forsket på dens effekter ved astma. Når du ikke opplever effekt av de øvrige medisinene du nevner, har jeg liten tru på at den vil hjelpe noe mer. 


Du skriver at du gjør hjemmespirometri mange ganger daglig. 20 ganger er altfor ofte. Det burde holde med morgen og kveld, samt dersom du føler deg ekstra tett iløpet av dagen. Før verdiene opp i et skjema og ta det med til legen din. Det burde være mulig for legen din å gjøre en vurdering etter at du har registrert dette daglig i en måneds tid.


Spør legen som følger deg opp, enten fastlege eller lungelege hva årsaken til dine plager kan være. Det høres ut som du enten ikke har fått vite det, eller at du ikke har fått det med deg. Følelse av tetthet og å ikke få nok luft kan ha mange årsaker, og dette vet selvfølgelig de som har undersøkt deg. Når du skriver at du ikke greier å trekke pusten helt inn vil det være riktig å også vurdere hvorvidt det kan være noe med brystkassen din som begrenser pusten din. Har du en form på brystkassen som påvirker pusten din? Stivhet i rygg eller brystkasse? Kanskje puster du for mye - såkalt hyperventilasjon? Dersom man puster for mye, vil de fleste paradoksalt nok oppleve å ikke få nok luft, og dermed ønske å puste enda mer. Noen kan ha svakheter i luftrøret og delingen nedenfor luftrøret som kan gi besvær ved pust, spesielt ved anstrengelse og hoste. Jeg vet ikke hvilke undersøkelser du har vært gjennom, eller hva legene har utelukket allerede, så mitt råd til deg er å ta med deg dette til neste møte med legen din. 


Håper dere finner ut av det. Lykke til!