Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Langvarige plager etter lungebetennelse og pleuritt

Spørsmål

Hei. Jeg begynte å hoste natt til 13 nov. 13 november opererte jeg ut silikon implantater. Ble lyttet på før narkosen og det var ikke noe feil. Blodprøver ok. Men en ukes tid etterpå fikk jeg smerter rundt det ene brystet og greide ikke å hoste. Antatt pleuritt. Pga dette greide jeg ikke å hoste opp slim. Så legen min tror jeg dro på meg en viral lungebetennelse. Røntgen vister basale fortetninger v lunge. Pleuravæske er visst trekt seg tilbake. Pusten er ok. MEN den dag idag føler jeg ofte på at noe slim sitter fast i lungen og jeg må jobbe mye for å få det opp, hvis jeg i det hele tatt får det opp. Løsner litt på morgen men så kommer det igjen utpå efta/kveld. Prøvd bronkyl og en astma medisin avertone? Uten særlig hell. Nå er det mange uker syns jeg. Neseprøver er tatt. Negative på atypisk lungebet. Noen dager er bedre enn andre. Hva kan dette være ? Blir det kronisk? Er ganske lei. Formen er ok ellers. Legger ved journal så du kan vurdere. Fastlegen min er litt usikker. De pleuriske smertene har avtatt og er så godt som borte. Men det slimet som sitter fast blir ikke borte. Plutselig er det noen fine dager med lite slim så kommer det tilbake. Enkelte dager løsner det og jeg tenker endelig! Men så virker det som at det samler seg opp stadig nytt. Legen hører lyder via stetoskop på venstre lunge. Jeg var helt fin før operasjonen. Ikke hatt feber eller utslag på crp. Har du noe forslag? Er så lei nå! Sliten blir jeg og av å prøve hoste/flytte det opp. Føler jeg har prøvd alt. Kan det slimet høre til en pleuritt ? Trodde selv at pleuritt bare var smerte symptom. Hva betyr fortetninger om væsken / pleuravæsken har gått tilbake ? Tydeligvis er siste røntgen ikke helt bra heller. Ref vedlagt journal. Pusten min piper ikke, hører heller ikke noe på selve pusten min. Er kun den følelsen av at slim sitter fast. Blir som et trykk som ikke skal være der. Blir jeg frisk av dette ?

Kvinne 34
Svar

Hei.


Dine symptomer og plager nå kan være restene og etter-symptomene etter gjennomgått lungebetennelse og pleuritt (betennelse i lungehinnen), bare det at det drar litt i langdrag å bli helt frisk. Du er jo tross alt bedre enn du var på det beste, og ser en da stort på det, så er du under sakte men sikker bedring, og vil kun trenge mer tid på å bli bra. Det er en teori eller mulighet, som jeg anser som ganske sannsynlig. Men samtidig synes jeg du bør få foretatt lungefunksjonsprøver (spirometri), for å se om det kan være noen astmakomponent i dette. Det kan du få gjort hos de fleste almennleger. Skulle symptomene dine imidlertid ikke lette litt etter litt og du blir helt fin igjen, så bør du utredes videre for disse plagene. Da vil det være aktuelt med CT av lungene og/eller henvisning til lungespesialist. Jeg synes nok i utgangsgpunktet også at det bør være en ganske så lav terskel for at du snart bør få foretatt slike undersøkelser, siden dette tross alt har dratt litt i langdrag, samt at det fremdeles er unormale ting på røntgenbilde av lungene dine.

"Hva betyr fortetninger om væsken / pleuravæsken har gått tilbake ?", spør du. "Fortetninger" er en beskrivelse av nedsatt luftfylde i lungevevet, altså "noe", f.eks. slim, men i seg selv er det en uspesifikk betegnelse og ikke en presis beskrivelse av en konkret sykdom. Det er et tegn på sykdom som enten er der eller har vært der, f.eks. lungebetennelse. Slike fortetninger følges opp med røntgenkontroller inntil man ser at det er borte igjen, eller evt med et CT-bilde slik jeg nevner ovenfor, for å se nærmere på hva det kan være.

Håper svaret og rådene kan være til nytte. God bedring videre.