Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Langvarig luftveisinfeksjon eller reflux?

Spørsmål

Hei. Har den siste måneden vært plaget med en rekke plager. Helt i starten begynte det med kløe i gane og svelg, og så ble jeg etterhvert mer sår i halsen ved svelging. Kunne også se litt rødhet i svelg rundt drøvel. Da dette hadde vart 3 ukers tid, begynte det å komme ubehag i brystet med påfølgende tørrhoste i tillegg. Hosting og ubehag merker jeg ikke om natten. Ubehaget består av moderate smerter og irritasjon midt i brystet og nedover mot magen. Det virker å være der selv når jeg holder pusten, men merkes bedre når jeg puster. Føles ikke som direkte halsbrann, men kan kanskje minne litt om det. Merker ikke noe opp i svelget. Det er dager der dette nesten er borte, også er det dager og perioder på dagen der det er mye verre og mye hoste forekommer. Sliter ikke med å trekke pusten. Ikke tungpustet, men føler det er litt trangt. Har vært hos min fastlege til utredning. Hun har hørt på lungene mine, tatt blodtrykk og generell undersøkelse. Lungene er tilsynelatende helt fine uten lyder, og jeg har et oksygenopptak på 99%. Blodtrykk helt fint. Vi kom frem til at det kunne være refluks, og fikk syrenedsettende tabletter for det. Har gått på de i snart 2 uker nå, og 3 dager inn i kuren forsvant sår hals og vondt ved svelging. Men det har ikke blitt spor av bedring på det med brystet. Er veldig ubehagelig først og fremst. Har vært innom tanken på spiserørsbetennelse, men vet jo ikke. Men allmenntilstanden min er fin. Tatt noen løpeturer også, for å se hvordan kroppen reagerer på det, og det virker helt fint, ikke mer sliten og anpusten enn tidligere. Har forresten slitt med fordøyelsen i mange år, og magen er veldig varierende. Men den har ikke vært verre nå den seinere tid enn den pleier og være. Ofte mye luft og løs mage. Vet at jeg tåler gluten og melkeprodukter dårlig, så det har jeg holdt meg helt unna i 3 uker nå. Håper du har noen tanker om hva dette kan være.

Mann 29
Svar

Hei.


Jeg tenker at det er fullt mulig at du har både en langvarig luftveisinfeksjon, noe som vil gå over av seg selv, og kanskje refluxplager i tillegg. Det at mye av plagene forsvant etter kun 3 dager med syredempende medisiner, kan tale i den retning, men det beviser ingenting, for det kan jo være at plagene som forsvant, hadde med en luftveisinfeksjon å gjøre, og at de tilfeldigvis forsvant da, uavhengig av syremedisinen. Du virker uansett ikke veldig syk, siden du både kan ta deg løpeturer, og legen ikke finner noe galt ved undersøkelse.

Nå har du brukt den syredempende medisinen i to uker, og du kjenner fremdeles ubehag fra brystet. Da synes jeg at du skal fortsette de syredempende medisinene videre, med tanke på om dette kanskje kan skyldes reflux, og se det an. Det kan nemlig ta mer enn to uker med slike medisiner, før full virkning. Jeg vet ikke hvilken dose du bruker, så kanskje du skulle høre med legen din om du skal øke dosen, eller eventuelt bruke annen syredempende medisin i tillegg. Det kan tidvis være nyttig.

Hvis det derimot er en eller flere langvarige luftveisinfeksjoner som er årsaken (eller medvirkende årsak) så vil slike gå over av seg selv. Det er ikke uvanlig å hoste i en måned totalt, etter for eksempel en bronkitt. 

Jeg har ingen holdepunkter for at dette skulle ha andre årsaker, og regner med at du vil bli helt god av dette, evt med noe mer tid. Skulle det mot formodning ikke skje, må du heller oppsøke legen din for en fornyet undersøkelse og vurdering.

Ha det bra.