Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Langvarig hoste

Spørsmål

Jeg er 80 år og har de siste 5-6 år hostet sammenhengende. Jeg har vært til flere leger, men ingen kan hjelpe meg. Det er en stor belastning når også "urinen" ikke er langt unna, slik at det også er med å sette ned livskvaliteten. Det har også litt med lungene å gjøre, da det kommer opp farget slim. (Ikke noe hyggelig). Jeg har blitt glad om det har funnet et råd for dette.

Kvinne 80
Svar

Hei


Du har altså hostet sammenhengende i 5-6 år, noe jeg skjønner må være frustrerende. At du opplever at de legene du har vært til ikke har kunnet hjelpe deg er leit å høre. Hoste kan som du sikkert vet ha mange årsaker, alt fra alvorlige til ufarlige men plagsomme. Du skriver ikke hvilke undersøkelser du har vært gjennom eller hvilke sykdommer/årsaker til hoste som har blitt utelukket. Det hører alltid med å utelukke de mest alvorlige årsakene først. 


Det er ikke uvanlig å oppleve vansker med å holde tilbake urinen ved hoste. Du skriver at det kommer opp farget slim og at det har litt med lungene å gjøre. Dette gjør meg usikker på om det er funnet en årsak til din hoste, men at behandlingen du har fått foreslått ikke hjelper(?) Farget slim i luftveiene kan fort være et tegn på infeksjon.


Mitt råd til deg er å på ny oppsøke fastlegen din og be om råd. Er det slik at det ikke finnes en sikker årsak til hosten din, og at det vurderes til at den er ufarlig, kan du i allefall be om noe som demper/lindrer hosten din i den grad at det blir mindre plagsomt for deg. Det finnes flere typer medisiner som kan dempe plagsom hoste. Dersom du ikke har vært til en lungespesialist, kan det også være hensiktsmessig å be om å bli henvist til en. Lungespesialister er vandt til å utrede langvarig hoste.


Håper dette var nyttig for deg. Lykke til, og god bedring!