Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Langvarig hoste og lungebetennelse, blir ikke frisk.

Spørsmål

Langvarig hoste/ lungebetennelse- blir ikke frisk.

Kvinne 44
Svar

Hei. Dette var en veldig ordknapp henvendelse, og også uten noen konkrete spørsmål. Det fremgår uansett at du er en kvinne på på 44 år som har en langvarig hoste og/eller lungebetennelse, som du ikke til nå har blitt frisk av. Jeg vet ikke hvor lenge du har vært syk, for eksempel om det har vært unormalt lenge, eller om du har fått noen behandling eller ikke, og om du har vært hos legen og fått dette undersøkt, eller om det er du selv som tenker at du har lungebetennelse.


Hvis du ikke har vært hos legen, er dette ihvertfall det første du skal gjøre. Hvis du har en bakteriell lungebetennelse, noe legen vil finne ut ved å lytte på lungene dine og å ta en blodprøve som heter CRP, så vil dette la seg behandle med antibiotika. Det er mange typer bakterier som kan forårsake lungebetennelse, og hvis du har hatt lungebetennelse med en bakterie som er resistent for den antibiotikatypen du eventuelt har fått, så kan det være aktuelt med en kur med en annen type antibiotika. 


Hvis du ikke har lungebetennelse nå, men langvarig hoste som en ikke vet forklaringen på, og som ikke ser ut til å avta, så må du naturligvis få dette utredet. Det er mange mulige forklaringer på langvarig hoste, f.eks. kronisk bronkitt og astma, og kreft er noe som skal utelukkes vha røntgenbilder, dersom en har en langvarig hoste som en ikke finner forklaring på, og som ikke gir seg. 


En del medisiner kan gi hoste som bivirkning, så hvis du bruker noen medisiner så forhør deg med legen din om du bruker noen som kan gi hoste som bivirkning.


Håper rådene kan være til nytte. God bedring.