Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvelningsfornemmelse og pustebesvær

Spørsmål

Hei! Jeg har opplevd til tider under trening at halsen min "står i brann", får store problemer med å puste når dette skjer og kvelningsfornemmelse. Dette har gjort meg bekymret og jeg vet ikke hva det er. Problemet begynte for ca 6 mnd siden. Jeg kan plages i flere timer i etterkant med pusten, hoster mye og føler meg tørr i halsen. Drikke hjelper ikke. Jeg har kjent astma og har vært på oppfølging hos lungelegen da det var mistanke om forverring av min astma, men alt så fint ut (Hurra!). Da dette er ubehagelig opplevelse så har det blitt lite trening på meg i det siste 2-3 mnd. Litt om meg: Jeg er en adipøs kvinne på 27 år. Veier ca 103 kg, er 166 cm høy. Har gått ned noen kg siden nyttår da jeg har klart å endret en god del på kostholdet. Jeg har lyst å trene mer, men pga de ubehagelige opplevelse som kommer fra det så har det blitt lite trening på meg. Vet du hva dette kan være?

Kvinne 27
Svar

Hei


Kvelningsfornemmelse og problemer med å puste under trening/aktivitet kan som du sikkert vet ha mange årsaker. Når du har kjent astma er det naturlig å mistenke at det kan være en sammenheng. At alt så fint ut hos lungelegen er positivt, men jeg skjønner godt at du søker svar og en løsning på problemet du opplever. Du beskriver det som ubehagelig. Kvelningsfornemmelse kan for mange oppleves ikke bare ubehagelig, men som svært skremmende. Opplever du dette utelukkende ved trening/aktivitet? Kan du oppleve tilsvarende besvær dersom du er stresset? Dersom du hoster uten å ha presset deg i forkant?


Astma er en kronisk betennelsestilstand kjennetegnet av tidvis trange luftveier. Trangheten/obstruksjonen skyldes bl.a. sammentrekning av musklaturen omkring luftveiene. Astma er imidlertid ikke eneste årsak til tidvis trange luftveier. Noen kan ha svakheter i større eller mindre partier av de nedre luftveiene, det være i luftrør og/eller bronkier. Disse svakhetene kan bidra til at luftveiene mer eller mindre klapper sammen ved eksempelvis kraftig pustearbeid og hoste. Dette kan oppleves svært ubehagelig, men er ofte selvbegrensende. Jeg kan ikke med sikkerhet si at dette er tilfellet hos deg, men erfaring tilsier at det er noe mer vanlig ved samtidig overvekt. Diskuter dette med fastlegen og/eller lungelegen som følger deg opp. Jeg vil også anbefale deg å gå til anskaffelse av en PEF-måler dersom du ikke allerede har det. PEF-måler er en liten innretning som brukes til å få et objektivt mål på luftveismotstand i gitte situasjoner. Dersom du måler PEF når du er fin i pusten og under anfallene med kvelningsfornemmelse og pustebesvær, kan du få nyttig informasjon på veien videre mot et svar. En annen potensiell årsak til kvelningsfornemmelse og pustebesvær er stress/angst/uro.


Håper dette var nyttig for deg. Lykke til, og god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-