Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kronisk hoste

Spørsmål

Hei! Jeg sliter så med kronisk hoste og har gjort det i flere år. Blir så sliten, så sliten av dette her og trenger råd om hva og hvem jeg skal gjøre/kontakte. Har fått hostesaft av legen, den demper litt, men blir ikke kurert. Legen vet ikke hva hun skal gjøre. Hoster opp mye slim, blankt. Det er kraftig hoste som gjør at jeg i enkelte tilfeller må kaste opp, brekker meg gjør jeg til stadighet. I den senere tid syntes jeg at det har forverret seg ytterlig. Legen har antydet Reflux og fått medisin for det, men kan ikke si at dette har hjulpet nevneverdig. Etter et hosteanfall så raper jeg veldig, mye plaget med luft i magen. Nå må jeg ha hjelp, da det er slutt på kreftene, blir også veldig deppa av dette. Håper dere kan gi meg et råd. Kontakter gjerne private da det offentlige ikke ser ut til å mestre mitt problem.

Kvinne 64
Svar

Hei


Jeg forstår godt at du blir sliten og lei av å ha kronisk hoste over flere år. Du skriver at legen din ikke vet hva hun skal gjøre, men at du har fått hostesaft som fungerer bare delvis. Hostesaft kan dempe hoste, men gjør lite med årsaken til hoste. Reflux er et eksempel på årsak til hoste, og listen over potensielle årsaker er lang. Det hender at det til tross for mange forskjellige undersøkelser og utredninger ikke finnes en årsak til hoste, men det er heldigvis sjelden. Du skriver ikke noe om du har vært vurdert hos en eller flere spesialister, men at du opplever at det offentlige ikke mestrer ditt problem. Dersom du ikke har vært hos en spesialist enten i det offentlige eller det private, tenker jeg at lungelege vil være et sted å begynne. Du bruker medisiner for høyt blodtrykk, høyt kolesterol, depresjon/angst og reflux. Røyker du? Røyking kan gi kronisk bronkitt, og således være en potensiell årsak til kronisk hoste. En annen sjelden årsak til kronisk hoste som ikke så mange tenker på er søvnapnoe. Det finnes lungeleger både i det private og det offentlige helsevesen. Hva som er mest hensiktsmessig i ditt tilfelle kan du gjerne drøfte med din fastlege.


Mitt råd til deg er at du ikke bør gi deg før du opplever å ha blitt undersøkt/utredet tilstrekkelig. Først etter å ha utelukket årsaker til kronisk hoste, kan hostedempende midler være en god løsning. Det finnes både svake og sterke hostedempende midler.


Lykke til, og god bedring!