Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kremting, hosting og knitring i luftveiene. Bør jeg undersøkes?

Spørsmål

Hei. Jeg har i noen år hatt en tydelig knitre-lyd halsen ved innpust når jeg ligger. Det er også en vag følelse av at jeg har "noe" i halsen som gjør at jeg føler behov for å kremte og hoste for å få det bort. Men det har ingen effekt. I det siste har denne lyden begynt å komme også når jeg sitter oppreist. Det er irriterende, men ikke noe mer enn det. Men jeg lurer bare litt på om det er grunn til å undersøke hva denne knitringen kommer av? Takknemlig for svar.

Kvinne 49
Svar

Hei.


Du er altså en kvinne på 49 år, forøvrig frisk, som i noen år har hatt symptomer fra pusten og halsen. Du kremter og hoster, og føler en slags knitrelyd i halsen når du ligger, og det har tiltatt i den senere tid på den måten at du nå også kjenner det når du sitter, og ikke bare ligger. Spørsmålet ditt er om det er grunn til å få dette undersøkt. 


Det synes jeg. Blant annet fordi du synes det er irriterende, og dette kan jo være noe som du kan bli kvitt, om du får stilt en diagnose og får eventuelle medisiner mot det.


Vi kan tenke i retning av luftveissykdommer som f.eks. astma, men tilstander i øvre luftveier / ØNH er aktuelle ting å tenke på.


Ta derfor kontakt med fastlegen for å starte utredningen av dette. Forøvrig er det ikke mulig for meg å bli mer konkret i forhold til evt diagnose uten å undersøke deg, men konklusjonen min og svaret på spørsmålet ditt er klart: Dette er det verd å få undersøkt.


Ha det bra.