image: Kan man finne ut i ettertid om man har hatt blodpropp i lungene?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan man finne ut i ettertid om man har hatt blodpropp i lungene?

Spørsmål

Jeg lurer på om det går an å finne ut i etterkant om man har hatt blodpropp, og hva man da eventuelt bør gjøre?

Jeg begynte på p-piller (Loette 28) da jeg var 18 år i 2016. I februar 2018 våknet jeg en natt med intense smerter ved innpust i ryggen, venstre side omtrent ved brystvirvel Th12 (dette har jeg prøvd å google meg fram til). Jeg kan på en måte forklare det ved at jeg klarte å puste inn «ca 10%» av vanlig innpust og måtte dermed bruke all konsentrasjon på å puste og hadde ikke sjans til å klare å snakke.

Jeg fikk også høy puls opp mot 140, men dette kan jo absolutt være fordi jeg ble redd. Etter to lange timer, sittende i sengen, ble dette bedre og jeg klarte å trekke pusten lenger og fikk til å sove, var helt fin når jeg våknet.

I forbindelse med denne episoden hadde jeg stått på slalåm samme dag og trodde dette var en skade på ribbenet, men så opplever jeg nøyaktig det samme i juni 2020. Denne gangen skjer det også på natten - og går sakte, men sikkert over etter to timer sittende i sengen.

Høsten 2020 opplevde jeg sporadiske enkelte stikk i ryggen som bare varte ved «et innpust», både på høyre og venstre side midt på dagen, omtrent en gang i uken(?).

Nå er det noen måneder siden forrige stikkende innpust. Hva tenker du dette kan ha vært for noe? Sett bort fra hendelsen ovenfor; er det forhøyet blodproppfare fra p-piller selv om man har sluttet på dem? Og hvor lenge sitter dette eventuelt i kroppen?

Kvinne 23
Svar

Hei.

Det finnes nok ingen måte å finne ut i ettertid om man har hatt blodpropp. Men du bør kanskje ta en prat med fastlegen din for å få en vurdering av om du bør finne ut om du er i høyrisiko for blodpropp, for eksempel genetisk.

Det kan du lese mer om her:

https://www.lommelegen.no/gener-og-arv/legesvar/gentest-etter-blodpropp/69059958

Når man slutter med P-piller, har en ikke lenger noen økt risiko for blodpropp som følge av p-pille bruken.

Det er vanskelig å skulle gjette på hva dette har vært, disse anfallene du beskriver, men det er ingen absolutt utenkelighet at det kan ha hatt forbindelse med underliggende stress og spenninger, altså psykologiske faktorer.

Ha det bra.

Illustrasjon: vectorlab2D / Shutterstock / NTB