Kan jeg ha bronkiekstasier?

Spørsmål

Hei! Jeg har, som sikkert de fleste andre pasienter her, lest meg opp litt på internett før jeg sender spørsmål til dere. Det føles sikkert utrolig irriterende! Beklager så mye for det på forhånd! Jeg lurer på om jeg har Bronkiektasier etter å ha lest litt på nettet? Jeg er en dame på 46 år. De siste 3- 4 årene har jeg slitt med langvarig, daglig produktiv hoste, brunlig på farge, spesielt på høst og vinterstid. Inspiratorisk har jeg ingen problemer, men ekspiratorisk "raller" det ganske høyt når jeg puster skikkelig ut. Det er slik at de som hører det ber meg gå til legen snarest da de tror jeg har lungebetennelse. Det har jeg ikke. Jeg har ikke feber, ingen smerter i brystet og er ikke slapp og trøtt På vår og sommertid er produksjonen av slim mindre og har en gjennomsiktig eller gulig farge. Men hoster og harker opp slim også daglig da. Nå igjen er ekspirasjonen rallende, en hører at det er mye slim i luftveiene som ikke kommer opp. Dette selv om jeg har brukt både korttidsvirkende (Ventoline) og langtidsvirkende( Inuxair) 1 time tidligere. Prøvd å bruke alle hjelpemusklene i stående stilling for å få slimet opp, og jeg har drukket mye vann gjennom hele døgnet for å prøve å tynne ut slimet. Jeg tok rtg Thorax for 1 år siden som ikke viste tegn på lungekreft. For 1, 5 år siden ble jeg forsøkt utredet av en Lungelege ved Volvat Lagunen. Han konkluderte med nylig oppstått astma og satt meg på medisiner for dette. De har hatt liten effekt. Han ville ha meg på oppfølgingstimer, men det ble alt for dyrt for meg. Bare utredningen, som ikke bedret noe, kostet meg nesten 10 000,-.

Kvinne 46

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du lurer på om du kan ha bronkiekstasier. Det er en betegnelse på utvidelse av diameteren av de mellomstore bronkier, hvor slim med evt bakterieoppvekst kan stagnere. Det kan føre til kronisk hoste med store mengder slim, ofte illeluktende og med bakterieoppvekst. Det er ikke så vanlig lenger her til lands, da vi har blitt mye flinkere til å behandle lungeinfeksjoner med antibiotika enn i gamle dager. I fattigere deler av verden er det derfor hyppigere. 

Diagnosen stilles ved røntgen, CT eller bronkoskopi.

Du plages med mye slim og hoste, men det er i seg selv langt fra ensbetydende med bronkiekstasier, da en rekke andre tilstander også kan gi slike symptomer, som f.eks. KOLS og astma, og du har jo astma, hvilket følgelig kan være en forklaring.


Her over internett har jeg naturligvis ingen mulighet til å hverken avkrefte eller bekrefte bronkiekstasier for ditt vedkommende, da en sikker diagnose stilles med røntgen, CT eller bronkoskopi. Derfor velger jeg å gi deg generell informasjon om dette istedet, samt å tenke litt høyt.


Du var hos lungelege, og det ser ut som at lungelegen ikke hadde mistanke om bronkiekstasier, da du ikke ble henvist til slike undersøkelser som man bruker hvis man har mistanke om dette. Det at en lungelege ikke har mistanke om dette, er i det minste en veldig god indikator på at det er lite sannsynlig, for om noen skulle kunne gjøre en riktigst mulig vurdering av dette, så måtte det jo nettopp være en lungelege.


Lungelegen ville imidlertid ha deg til oppfølgingstimer, men det ble for dyrt for deg. Da synes jeg at du skal ta opp med fastlegen din at en lungelege mente det var medisinsk nødvendig med oppfølging av deg. For det betyr at det først er grunner til slik oppfølging, så har du rett på det i det offentlige helsevesen, med andre ord kan fastlegen henvise deg til slik oppfølging hos en lungelege som kun tar vanlig egenandel. Da vil du kunne få den oppfølgingen som lungelegen din mente du trengte. 

Dette er også den beste muligheten du har til å få hjelp for dine langvarige plager med slim og hoste, og samtidig vil du jo kunne ta opp med lungelegen om det finnes noen grunn til å mistenke bronkiekstasier hos deg. Jeg anbefaler deg følgelig denne løsningen, og ønsker deg lykke til. Ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn