Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Irritable slimhinner i luftveiene

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 40 år som i over 15 år har opplevd å få stadig mer såre, tørre (?) og irritable slimhinner i luftveiene. Det "prikker" og "verker" svakt fra oppe i nesen og ned og rundt (?) lungene, særlig på høyre side. Det kjennes ut som om det er stramt i hele brystkassen, og jeg er alltid mer eller mindre tett i nesen på høyre side. Det er ubehagelig å gå med bh og plagg som strammer på overkroppen. Jeg har ikke problemer med å puste. Jeg har prøvd slimløsende medisiner, blitt utredet for allergier, astma og andre luftveisinfeksjoner, men ingenting har gitt resultater. Det eneste som gir en viss virkning er nesespray, feks. Otrivin og Zymelin. Da løsner det litt og jeg får litt "større brystkasse". Det oppleves ikke så stramt lenger. Men så kommer symptomene tilbake, og det er jo ikke noen god løsning å gå på disse nesesprayene over tid. Spørsmålene mine er hvilke virkestoffer som kan virke på mine symptomer og hjelpe på tettheten og "strammingen", og om disse finnes i andre medisiner enn nesesprayene som jeg ikke bør bruke. Jeg kan også i blant oppleve at luftkvalitet har betydning. F.eks. kan kald og litt fuktig luft være godt og dempe symptomene litt. Jeg har ellers vært frisk og er i god form. Normal vekt og høyde. Røyker ikke.

Kvinne 40
Svar

Hei


Beklager sent svar. Det du beskriver er ganske uspesifikke symptomer som kan passe med mye og lite på samme tid. Såre slimhinner kan være tegn på sykdom, men det kan også være en normalvariant. Noen har rett og slett mer følsomme slimhinner enn andre. Du beskriver at det er stramt i hele brystkassen og at du mer eller mindre alltid er tett i nesen på høyre side. Jeg tenker det er viktig å skille mellom tetthet i nesen og tetthet i brystet. Føler du deg stram i brystkassen dersom du puster med åpen munn, og dermed ikke har behov for luft gjennom nesen? Dersom du føler at du får større brystkasse etter nesesprayer ment ved forkjølelse, så vil jeg tru at det du opplever i brystet ditt strammer fra nesen. Nesespray vil ikke ha virkning i nedre luftveier. 


Det er dessverre vanskelig til umulig for meg å si hvilke virkestoffer som vil hjelpe deg når jeg ikke vet hva symptomene skyldes. Som du sikkert vet er det ikke anbefalt å bruke nesespray ment for forkjølelse i mer enn 7-10 dager, da de fleste opplever å bli avhengige av sprayen, i den forstand at den må brukes jevnlig videre for å unngå å forbli tett i nesen. Du skriver at du har vært utredet for allergier, astma og andre luftveisinfeksjoner. Kanskje nesespray med en liten dose kortison kan hjelpe deg? Slik nesespray virker godt ved allergi og gjerne polypper i nesen, men det er mulig det kan hjelpe deg også?


Håper dette var nyttig. Lykke til!