image: Innåndet varm damp og røyk under rens av stekeovn

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Innåndet varm damp og røyk under rens av stekeovn

Spørsmål

Hei. Lungespørsmål: Under en mislykket rens av stekeovn med vann, Idun eddik (sprayet) og bakepulver, varmet på 50 grader i par min, kom jeg til å gispe inn et solid åndedrag damp og røyk da jeg åpnet ovnen. Umiddelbart fikk jeg lettere kløende/sviende irritasjon i luftveier som nå har vart i to døgn.

Første døgnet, ett-par timer etter eksponering fikk jeg også 'hangover-følelse' som svak hodepine, mild kvalme og hint av svimmelhet - alle disse relativt milde i form. Dog sovet normalt to netter etterpå og fungerer greit ellers, men kjenner fortsatt på en smule motstand når jeg puster dypere med mellomgulvet (gjort meditasjon i 3 uker nå).

Kjennes ut som noe klemmer forsiktig rundt pusterøret i brysthulen.

Første symptomene utenom halskløen har roet seg, men stemmen er bittelitt hes og har av og til tørrhoste, dog ikke noe dramatisk.

Ringte gift-informasjonen rett etter hendelsen, men de mente jeg ikke trengte uroe meg. kun ta det med ro noen dager og drikke vann.

Det jeg glemte nevne for dem var at jeg for noen uker siden skulle bearbeide noen kakaobønner (fulgte oppskrift) som begynte å ryke sterkt på rillen ca. 15-20 minutter inn på høy temp (derav ovn-rens) - tenker utvikling av kullos, cyanid, etc.

Litt tung i hodet i dag enda, pluss svak klebrig stikking ved pust på høyre side av bryst og rygg.

Kan jeg ha brent lungene mine lett, siden jeg innåndet vanndamp med røyk (blandet med sot fra brente matrester)? Var kun ett trekk, og synes symptomene er sterke i forhold til selve eksponeringen.

Når kan dette evnt ventes å gå over? Faresignaler jeg bør holde øye med? Hva mer kan jeg gjøre for å hjelpe lungene helbrede?

Hilsen en ellers sunn og aktiv ung mann på 30 år.

Mann 30
Svar

Hei.

Jeg er fullstendig enig med Giftinformasjonssentralen her. Det som har skjedd, er at denne inhaleringen har irritert luftveiene dine, noe som har gitt og gir deg de symptomene du beskriver. Du spør om du kan har "brent" lungene dine. Det er et relativt begrep, men selv om det ikke er en direkte brannskade, så kan naturligvis temperaturen i det du innåndet ha vært med å irritere, sammen med de kjemiske komponentene.

Det er uansett uvesentlig, for den irritasjonen i luftveienes slimhinner som dette har påført, vil uansett og med sikkerhet tilheles av seg selv med litt mer tid, og du vil fremfor alt ikke få noen senfølger av dette.

Du spør om når dette kan ventes å gå over. Det kan jeg ikke gi deg noe eksakt svar på i form antall dager, men det skjer gradvis i løpet av dagene som kommer, og du blir helt symptomfri igjen. Det er ingenting du trenger å følge med på, jfr ditt spørsmål, og ingenting du kan gjøre for å fremme tilhelingen, annet enn å la være å bli eksponert for mer gass / røyk eller hva det måtte være.

Ha det bra.

Illustrasjon øverst: Evgeniy Kalinovskiy / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-