Ingen mistanke om hjertesykdom

Spørsmål

Hei lurer litt på om hjerte osv.
Har innimellom stikninger i hjerte , våkner plutselig av stikk og blir litt redd. Kanskje litt muskelspenninger eg kjenner? Jobber på sykehuset så jeg tok EKG her, den viste Borderline EKG, (Borderline repolariseringsanomali )jeg vet ikke hva det betyr.
Har spurte legen her og han lyttet på meg men sa at alt virket fint. Men jeg klarer ikke å slå meg til ro. Blodtrykk målt i dag er 109/66 puls 77. ligger nokså vanlig i dette området + litt opp.
Min far døde av hjerteinfarkt alder 67.
Er det noe jeg bør gjøre eller kan jeg slå meg til ro med dette?
Sykehistorie: Fjernet galleblære vår 2016 ukomplisert prosedyre. Hadde litt høy puls så lå litt på intensiven et par timer. .
Føler meg ellers ok i form, litt trøtt har lav d vitamin på 36 og forhøyet ANTI TPO. / tatt i februar) er det noe her eg bør gjøre i form av disse blodprøvene?
Tok blodprøver i oktober for hjerte: kolesterol total 4,7, HDL kolesterol 1,16 LDL kolesterol 3,2. triglyserid 2,15

Svar

Hei.

Du er en frisk kvinne på 34 år, og du har lave kolesterolnivåer, og du røyker sannsynligvis ikke? I utgangspunktet så er det da i praksis nesten utenkelig at friske unge kvinner får nyoppstått hjertesykdom.
Og i tillegg så er det slik at den beskrivelsen du gir av disse stikningene fra brystet, ikke klinger i retning av hjertesykdom i det hele tatt. En får ikke mistanke om hjertesykdom hverken ut fra symptomene, eller ut fra en totalvurdering av deg som person.
Legen din har heller ikke funnet mistanke om hjertesykdom, men du klarer ikke å slå deg helt til ro, forteller du. Og du spør om du kan slå deg til ro med dette, og ikke bekymre deg mer.

Det mener jeg helt klart, og jeg tror det er svært viktig, og kanskje det viktigste du kan og skal gjøre nå, av følgende grunn:

Bekymringer, ikke minst tanker om at en har en "mulig uoppdaget hjertesykdom", er virkelig noe som gjør noe med helsen, spesielt i form av å gi ubevisste muskelspenninger, f.eks. i brystkassen. Og slike muskelspenninger gir ofte slike stikkende smerter som du beskriver her. Det er særdeles vanlig.
Det å skjønne og akseptere at det er muskelspenninger og ikke hjertesykdom som er årsaken, pleier å få smertene til å avta ganske raskt, og årsaken er naturligvis at du har tatt "bekymringsdelen" ut av dette, og derved muskelspenningene som gir smertene osv. Du bryter den onde sirkelen av bekymringer->spenninger->smerter-> mer bekymringer-> mer smerter.

Når det gjelder blodprøvesvarene dine, så er det viktig at du får opp D-vitaminnivåene dine. Sol deg nå om sommeren, om du liker det, for det er den mest effektive d-vitaminkilden. Hvis ikke så drikk tran eller ta d-vit tabletter. Sørg for at du får normale verdier, ved nye blodprøverkontroller etter noen måneder.
Anti-TPO: Sjekk dine stoffskifteprøver jevnlig, kanskje halvårlig til årlig, for økte nivåer av anti-tpo er forbundet med økt risiko for utvikling av lavt stoffskifte.

Håper det var greie svar. Ha det bra.