Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva kan jeg gjøre for min kamerat med KOLS?

Spørsmål

Hei Jeg spør som en venn av en 72 år gammel mann. Han er ungkar og bor alene. Han har KOLS, går på tre typer inhaleringsmedisiner og en ny type tabelett. Blodtrykk og blodprøver ok. Han var innlagt for en stund tilbake. Min bekymring: Han sover ikke godt, og har fått sovetabletter. Disse virker. Han skal ta en, men tar en til utpå natta. Når han våkner sitter han og peser ved kjøkkenbordet i 2-3 timer før han kan gjøre noe. Kan da spise og kjøre seg en tur med bil. Så rundt 1500-1600 så begynner han igjen med pusting og pesing. Litt usikker på hvor lenge han holder ut. Hva kan jeg gjøre? Eller er det bare og vente? Jaktkamerat til mann 72

Mann 46
Svar

Hei.


Forklaringen på hans tungpust er etter alt å dømme hans KOLS. Dette får han medisiner for, og det kan meget gjerne han hadde vært veldig mye verre uten medisiner. KOLS er en kronisk sykdom som en ikke kan bli kvitt, men symptomene og plagene kan i varierende grad dempes med medisiner. Hvis en eller flere medisiner ikke virker tilstrekkelig, må legen vurdere å endre doser eller preparater, og dette legges opp individuelt i ethvert tilfelle. Noen vil trenge oksygentilførsel i hjemmet, hvis sykdommen blir alvorlig nok. Det finnes det kriterier for (oksygeninnhold i blodet) og legen hans kan finne ut om han er kandidat for dette.

Kameraten din må si ifra til legen sin hvor ille dette er, for uten det vil jo ikke legen ha mulighet eller initiativ til å endre medisiner, øke doser eller hva det måtte være. Så det du kan gjøre, er å fortelle kameraten din at det er helt vesentlig for å få god hjelp, at han har kontakt med fastlegen og forteller legen tydelig om hvor ille han har det. I vanskelige tilfeller kan også fastlegen henvise pasienten til lungelege. 

Forøvrig kan du naturligvis oppfordre din kamerat til å slutte å røyke, om han gjør det, for det er noe av det aller viktigste og mest effektive tiltaket ved KOLS.

Ditt spørsmål til oss er hva du kan gjøre for din kamerat, og det er et flott spørsmål og en fin tanke. Da tenker jeg at det viktigste er å vite at du naturligvis ikke kan være lege for ham, men du må oppfordre ham til legekontakt, og naturligvis støtte ham på enhver mulig måte, trøste, gi håp om bedring og forklare at det er ikke nødvendigvis gitt at han ikke kan bli noe bedre ved medisinjusteringer, slik at han ikke gir opp håpet og slutter å få legeoppfølging.

Håper at rådene kan være til nytte. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-