Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høydesyke?

Spørsmål

Jeg har et spm om høydesyke og symptomer på høydesyke. Jeg har vært i Nepal i nå i høst, på fottur i Annapurna-regionen, og opplevde der at jeg ble syk og måtte snu og gå ned pga sykdom. Vi hadde god akklimatisering på turen opp, og jeg kjente lite eller ingenting til hodepine eller kvalme. Dette kan selvsagt skyldes at jeg tok Diamox (for å få sove). Jeg fikk en kraftig luftv.infeksjon på ca 3500m, som jeg trodde var bronkitt; tung pust, kraftig hoste og knitrelyder på utpust. Jeg gikk videre ca 1000 meter høyere ila et par dager, men hadde da så kraftig hoste og så store pusteproblemer/smerter i brystet, at jeg valgte å snu. Pusten var grei når jeg var i ro, men hver minste lille anstrengelse gjorde meg helt ekstremt andpusten, og jeg hadde ikke sjans til å gå mer oppover. Min guide (lokal) mente jeg var syk, ikke høydesyk, fordi jeg hadde O2-level på 88% målt med Oxymeter. Dette var ikke lavt nok til å gi høydesyke mente han, men jeg burde uansett gå ned pga luftveisinfeksjonen. Jeg var usikker og ville ikke ta noen sjanser. Jeg kom meg ned igjen ved egen maskin men pusten var ekstremt tung hele veien ned til startpunktet igjen. Jeg opplevde på ingen måte noe av den såkalte "eufori" man kan kjenne på ved å gå nedover og stadig puste inn tykkere luft. Ved hjemkomst til Norge noen dager senere fikk jeg konstatert lungebet. og store mengder væske i begge lungene og i ørene. Men crp var fin. Hosten gav seg gradvis ila et par uker etter hjemkomst, og pusten ble også gradvis lettere ila noen uker uten trening el fysisk aktivitet. I etterkant har jeg lurt veldig på om jeg var høydesyk, eller om det bare var en luftv.infeksjon. Hva er def. på lavt O2-nivå? Kan man ha lungeødem selv om O2-level ikke er lavere 88%? Hva tenker du om at jeg hadde væske i lungene da jeg kom hjem, uten å ha forhøyet crp? Kan dette være et resultat av høydesyke? Bør man uansett avbryte en tur i høyden dersom man får en eller form for luftveisinfeksjon? Hadde vært greit å vite, til neste tur :)

Mann 35
Svar

Hei


Da dette er en generell rådgivningstjeneste på nett forbeholder jeg meg retten til å ikke gi individuell rådgivning eller diagnostisering. Det vil heller ikke være riktig med begrenset informasjon, og spekulasjoner vil kun være forvirrende. Høydesyke deles gjerne inn i 3 alvorlighetsgrader; mild, moderat og alvorlig/livstruende. Overgangen mellom stadiene er glidende. Mild til moderat høydesyke kjennetegnes gjerne av hodepine i varierende grad, apati, nedsatt matlyst, kvalme og/eller brekninger, men det er individuelt hvor sterkt disse symptomene oppleves. Noen tåler stigningen bedre enn andre, hvorfor vet vi ikke. Uansett forebygges høydesyke med langsom oppstigning. Lungeødem og hjerneødem er fryktede komplikasjoner og er tegn på alvorlig høydesyke. Diamox kan brukes både for å forebygge og behandle høydesyke. 


Det er ved havoverflaten store individuelle forskjeller for når et menneske opplever problemer med pusten hva oksygenmetning angår. Dette gjelder også i høyden. Noen tåler lavere oksygenmetning enn andre. Man forstår fortsatt ikke helt hvorfor man får høydesyke, men der er teorier. Jeg vil stille meg bak generelle anbefalinger hva gjelder hastighet på oppstigning uavhengig om man har opplevd høydesyke tidligere eller ikke. Å sjanse på raskere oppstigning grunnet fravær av plager ved tidligere turer vil jeg ikke anbefale.


Høydelungeødem er den hyppigste dødsårsaken direkte relatert til opphold i høyden. Tilstanden kan lett forebygges, og rask nedstigning vil kunne reversere lungeødemet i løpet av få timer. Tegn på lett til moderat høydesyke er gjerne tilstede ved lungeødem. Tung pust i hvile er et alvorlig tegn. Tørrhoste forekommer, og over lungene kan det høres knatrelyder. Lungeødem vil ikke nødvendigvis gi CRP-stigning. Friske mennesker i 30-årene skal ikke få store mengder væske i lungene uten grunn. Luftveisinfeksjoner kan som regel ikke forklare væske i lungene, med mindre det er snakk om svært alvorlige infeksjoner.


Mitt råd er å følge generelle anbefalinger hva gjelder oppstigning, og ja, avbryte turen ved tegn på luftveisinfeksjoner. I store høyder stilles det strenge krav til luftveier, også helt friske luftveier. 


Håper dette var nyttig for deg. Lykke til.Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-