Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hoster når jeg jobber på fiskeskute i Barentshavet, men ikke hjemme. Astma?

Spørsmål

Hei! Jeg plages veldig med hoste når jeg er på jobb. Jeg jobber som fisker i Barentshavet, og er på jobb cirka 5 uker i strekk. Det er en veldig intens tørrhoste som kommer litt etterhvert, samt at jeg blir hes, og tungpustet. I begynnelsen er det gjerne kun når jeg står opp og før jeg går og legger meg, mens mot slutten våkner jeg av hosten, og kan gjerne hoste ukontrollert gjennom dagen. Ombord er det ikke så mange legemidler iforhold dette, jeg bruker ventoline for å lindre hosten og hesingen. Når jeg er hjemme opplever jeg ikke noe av dette, og alt av hosting og tungpusthet forsvinner fortløpende etter jeg går på land. Jeg utsettes for en god del damp ombord, og ventilasjonen er ikke den beste, det er dette jeg tror er grunnen til problemet, men jeg er selvfølgelig ikke sikker. Er det noe jeg kan gjøre ombord for å unngå/lindre situasjonen? Mvh mann 25 år.

Mann 25
Svar

Hei.


For å finne løsninger på helseproblemer, må man først starte med å finne ut hva man skal behandle, dvs få stilt en diagnose. Dette fordi ethvert helseproblem eller sykdom har sin egen behandling. Derfor synes jeg det viktigste her er at du når du er hjemme igjen, tar kontakt med fastlegen for å bli utredet for evt astma. For det er det jeg får mest mistanke om når jeg leser din beskrivelse her. Det kan også absolutt virke som at det er "noe" ombord som trigger dette, siden du kun har plager ombord.  Det kan godt ha med luftkvaliteten å gjøre, inkl rå, kald og fuktig luft, -kanskje. 

Det at du bruker Ventoline for å lette på symptomene, betyr sannsynligvis at du merker at det midlertidig hjelper? Isåfall øker det også mistanken om astma, siden det er en medisin som virker på astmasymptomer. 

Når du tar kontakt med fastlegen, må du derfor fortelle om dette, samt om alt det andre du her har beskrevet. 

Dersom det er astma, vil det kunne bli aktuelt å gi deg fast forebyggende inhalasjonsmedisin som i beste fall kan hindre deg i å bli så dårlig ombord som du er nå. Det handler om kortisonholdige inhalasjonsmedisiner, som fastlegen din kjenner til, og som er veldig vanlige for astmatikere å bruke.

Dersom du til syvende og sist mot formodning ikke skulle få stilt noen diagnose og ikke finner noe som hjelper, og siden du kun har disse plagene ombord og ikke finner andre løsninger, så bør du heller vurdere annet yrke eller arbeidsplass, men det er jo en annen innfallsvinkel enn det medisinske, som jeg har gitt deg litt råd om her. Men du jo alltids ha det med som en "plan B" videre fremover.

Jeg ønsker deg lykke til med å finne løsninger her, noe jeg i utgangspunktet tror det vi være, og da tenker jeg altså på astma og effektive forebyggende astmamedisiner. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-