Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hoste og tungpust i 3-4 uker. Astma?

Spørsmål

Hei. Jeg har slitt litt med hoste med oppspytt i 3 - 4 uker og har tung pust når jeg utfører små hverdagslige aktiviteter og føler meg tett i lungene. Hosten er verst om natten og morgenen, men jeg hoster flere ganger om dagen også. Klør også veldig i halsen og ganen. Den kjennes også at luftveiene mine blir irritert av den kalde luften og jeg kan av og til høre piping når jeg puster ut. Jeg føler meg ikke syk ellers, har ikke feber eller sår hals. Vi har astma i familien, men ingen andre lungesykdommer. Hva kan årsaken være?

Kvinne 20
Svar

Hei.


Du er en ung kvinne på 20 år, og har hatt hoste med oppspytt i 3-4 uker. Det høres med andre ord ut som det er noe nyoppstått, noe du ikke har hatt tidligere. Da tenker jeg at du etter alt å dømme har fått en eller annen luftveisinfeksjon, som vanligvis skyldes virus og går over av seg selv. Det er slett ikke uvanlig å hoste i 3-4 uker etter en slik infeksjon. Eller du kan ha fått en ny luftveisinfeksjon før du ble kvitt den forrige. 

Men så er det også mulig at det du beskriver nå, kan være astmasymptomer. Det at du har astma i familien, øker sannsynligheten for dette. Symptombeskrivelsen din kan også likne det en ser ved astma, f.eks. det at det piper når du puster ut. En kan også få astmalignende symptomer i forløpet av en luftveisinfeksjon, uten at en nødvendigvis betyr at en har fått en kronisk astma. Det at symptomene kan utløses av kulde, kan også bety en kuldeutløst astma. 

Jeg kan naturligvis ikke bekrefte noen astmadiagnose over nett, men synes at dersom dette ikke gir seg etterhvert, eller blir for plagsomt, så kan du oppsøke fastlegen for å få sjekket om dette kan handle om en astma.

Ha det bra og god bedring.