image: Hoste og slim i ett år

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hoste og slim i ett år

Spørsmål

Hei. I februar 2020 ble jeg vanlig forkjøla med hoste, slim i halsen og type vanlig forkjøla. Dette skjedde etter at corona hadde kommet til Norge. Jeg ble ikke testet og jeg var hjemme i lang tid. Forkjølelsen ga seg ikke og jeg hadde mye hoste på grunn av slim fra lungene. Det var ikke farge på slimet.

I den perioden jeg var hjemme dro jeg ofte til legen for å sjekke CRP, få lyttet på lungene og måle oksygenmetningen i blodet, og alt var bra. Jeg hadde ikke noe feber tror jeg, da temperaturen var 37,7 om kvelden og normal på dagtid. Ble henvist til lungespesialist og det ble tatt lungetester, allergitester og pusteprøver. Alt var bra og jeg hadde normal lungekapasitet. Jeg fikk inhalator og en spesiell nesespray og skulle prøve ut det, men det hjalp ikke så kunne bare slutte med den igjen. Jeg har også fått medisiner mot bronkitt samt betennelsedempede medisiner, men det hjalp heller ikke.

Er ikke tungpustet eller kortpustet, og det kommer ikke opp blod når jeg hoster.

Jeg har vært hos ØNH-lege og sjekket, og jeg har litt skjev neseskillevegg, og jeg har fått sjekket bihuler og alt er bra der. Har ikke merket noe forskjell på sommer/vinter med tanke på hoste og slim.

Begynner å bli litt plagsomt for jeg føler at det alltid er noe som må opp av halsen, og at jeg må få opp slim. Jeg hoster nok på grunn av slim fra lunger/hals. Jeg får ikke mer slim eller hoste av aktiviteter.

Jeg føler meg frisk, har god matlyst, og jeg er ikke spesielt sliten eller trøtt. Er også tett i nesa hele tiden og føler at jeg er forkjøla hele tiden. Har tatt blodprøver og alt er bra der.

Det skal sies at jeg er mye plaget med angst og helseangst. Jeg stresser mye, og jeg har dårlig søvn til tider. Kan angsten gå utover immunsystemet slik at kroppen ikke klarer å hente seg inn? Hva kan det være at jeg ikke blir helt kvitt forkjølelsen!?

Det som plager meg mest er slimet jeg må få opp. Noen dager mye slim og andre dager nesten ingen ting. Når jeg puster inn føler jeg at bobler litt nedi der på en måte, men ikke hele tiden. Er dette noe jeg bør være bekymret over?

Burde jeg sjekkes ytterligere, for eksempel CT eller MR av lunger? Hilsen frustrert forkjøla.

Mann 35
Svar

Hei.

Du er altså en 35 år gammel mann som ikke har noen kjente sykdommer, og du har helseangst. Nå har du i ett år vært plaget med varierende grad av hoste og en følelse av at det er slim i luftveiene som må opp, og det kjennes som du er lett forkjølet.

Du er konstant tett i nesen, og har fått påvist en skjev neseskillevegg, ellers er det ikke funnet noe tegn til sykdom hos deg, og du kjenner deg frisk. Jeg tenker at det er godt mulig at din skjeve neseskillevegg kan forårsake din tette nese, og derfor bør du kanskje få vurdert om denne burde vært operert, for ellers vil jo det være en permanent plage hos deg. Fastlegen kan henvise deg til ØNH-lege for dette. Jeg vet ikke om din skjeve neseskillevegg på noen måte kan bidra til din følelse av slim i luftveiene og tendens til hoste, men det kan kanskje ikke utelukkes da det er en del av luftveiene, så det tilsier at dette kanskje er den rette enden å begynne i.

Da du var hos lungelege fikk du en inhalasjonsmedisin, forteller du. Det er interessant, for det betyr jo faktisk at lungelegen har ment at det var "et eller annet" å behandle, for ellers hadde du jo ikke fått medisin. Derfor anbefaler jeg deg å oppsøke fastlegen for å gå nøye gjennom hvilke konklusjoner og anbefalinger lungelegen kom med. Jeg ville jo tenke at lungelegen har stilt en diagnose, siden du fikk medisiner, og da kan det jo tenkes at du skulle forsøke andre medisiner enn de du fikk. Det er jo ikke slik at den medisinen som blir foreslått av en lege nødvendigvis virker som ønsket, og derfor er det ikke uvanlig at man må prøve ut nye medisiner.

Videre så har vi dette med din helseangst. Når man har helseangst, er det vanlig å være alt for fokusert på kroppen og kjenne for mye etter. Gjør man det, kan man lett komme inn i onde sirkler hvor en kjenner "et eller annet" som man ikke hadde kjent om en ikke hadde kjent for nøye etter, og det man kjenner vil igjen forsterke angsten siden man ikke vet hva det skyldes, og med ytterligere helseangst vil en naturligvis begynne å kjenne enda mer etter på kroppen. Det er nemlig slik at om en virkelig overvåker kroppen for mye på grunn av angst, så kan man begynne "å se spøkelser på høylys dag", altså kjenne fysisk følbare symptomer, som i bunn og grunn er en følge av angsten. Angst kan skape og etterligne omtrent et hvert fysisk symptom.

Dette er altså en alternativ og fullt mulig forklaring på dine plager, altså at du ikke har noen som helst sykdom i luftveier, og at det hele henger sammen med din helseangst. Det skulle ikke forundre meg om dette var tilfelle her, siden man ikke har funnet noen tegn til sykdom hos deg. Denne muligheten bør du gjennomdrøfte med legen din, for om det er slik, er jo behandlingen nettopp det å bli bevisst på at det er slik det er, slik at angsten for dette kan stoppes, for da vil du jo kunne begynne å kjenne mindre etter. Slike onde sirkler brytes effektivt vedd god informasjon og ved å få forståelsen for mekanismene som ligger bak.

Jeg sier ikke at dette nødvendigvis er forklaringen i ditt tilfelle, men at det er fullt mulig, og at det derfor bør vurderes nøye, slik at du ikke går glipp av den behandlingsmuligheten og muligheten for å bli kvitt plagene.

Du spør om du bør undersøkes videre med bildeundersøkelser av lungene. Det er godt mulig at det vil være riktig, for en langvarig hoste av ukjent årsak tilsier i utgangspunktet bildeundersøkelser. Dette må din lege ta stilling til for deg, og i den vurdering må en også ta opp dette med om hvorvidt dine plager kan være psykosomatiske / angstbetingede som ovenfor forklart.

Du spør om din angst kan føre til et redusert immunsystem. Det kan den ikke, så det er ikke forklaringen her, men at angsten kan være hele eller deler av forklaringen her, er altså fullt mulig, så ikke overse denne muligheten når du nå oppsøker fastlegen igjen for dette, hvilket jeg altså anbefaler. Du må gjerne med fordel ta med deg utskrift av spørsmål og svar her til legen din, slik at dere kan ta dette videre fra der vi nå slutter her.

Lykke til.