Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hoste og piping i flere år, astma?

Spørsmål

Hei, Jeg har et problem med vedvarende hoste som jeg har slitt med i mange år. Jeg har noen gode perioder med 2 til 3 uker hvor jeg hoster mindre, men så blir det aggressivt igjen. Det er en kombinasjon av tørrhoste og slimhoste. I tillegg til hosten så har jeg også piping i brystet til tider. Dette har blitt verre med tiden, og det har begynt å påvirke pusten min, og jeg føler av og til at jeg ikke får puste. Hosten har også gitt meg utfordringer med urinen. Dette har blitt uutholdelig og jeg er ekstremt sliten. Jeg har vært hos mange forskjellig leger og tatt ulike tester, men jeg får forskjellig svar på hva dette kan være, men ingenting hjelper. Jeg er en dame i 50 årene som er noe overvektig, men som har en aktiv dag med mye fysisk arbeid da jeg jobber og bor i en gård med gårdsarbeid.

Kvinne 54
Svar

Hei.


Du skriver at du har vært hos en rekke leger og fått forskjellige svar på hva årsaken til hosten er, men du har ikke skrevet noe om hva slags forklaringer du har fått. Det jeg tenker om dette, er at det kan dreie seg om både lungesykdom og sykdom i øvre luftveier, og derfor bør du henvises til lungespesialist og eventuelt også ØNH-lege. Jeg tenker spesielt i retning av astma, ut fra det du beskriver. Det kan gi både hosting og piping.  Du må også utredes for allergi.  Det er spesielt viktig siden du driver med gårdsarbeid, en arbeidssituasjon hvor man blir utsatt for en rekke potensielle allergener. 

Det er naturligvis veldig viktig å få kartlagt om du har astma, både fordi du er betydelig plaget av dette, og fordi det finnes meget effektiv medisiner mot dette.

Jeg håper informasjonen og rådene er til nytte for deg. Lykke til.