Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hoste og kortpustethet etter mulig inhalasjon av glasstøv på jobben

Spørsmål

Hei. Jeg har i noen måneder slitt med av og på hoste og tung pust, blir lett andpusten om man jeg går trapper etc. Føles tungt å puste til og det er akkurat som om jeg innimellom må ta ekstra pustedrag for å få nok luft. Jeg trodde først dette skyldtes helseangsten jeg har ettersom jeg vet denne kan gi hoste og tungpust/andpustenhet. Det som gjør meg litt bekymret er at jeg for noen en 9-10 måneder siden fikk jobben med å rydde opp etter en knust glassdør på jobben. En dusjdør som hadde blitt mer eller mindre fullstendig pulverisert. Jeg brukte ikke maske eller noe slik da jeg ikke anse at det var noe støvete, bare glasskår som så. Derimot når jeg kastet dette opp i en container sto det en støvsky opp som jeg ikke var sto direkte i, men var nært nok til at jeg kan ha fått noe av det i meg. Jeg er nå bekymret for at det kan være dette, og ikke angsten, som er årsaken til mine problemer. Hilsen bekymret.

Mann 35
Svar

Hei,


Da jeg ikke vet så mye mer om deg annet enn det du forteller her, hverken om generell helse, hva slags jobb du har, om du har andre lunge eller hjerterisikofaktorer osv, så tror jeg det beste er om du går til fastlegen din og diskuterer dette. Man kan få en lungereaksjon etter inhalasjon av en irritant som glasstøv, men det kan også være at det er andre ting som gjør at du føler dette. Folk med angst kan lett oversees når de har symptomer som er vanlige under angstanfall, men fordi jeg ikke kjenner jobbhistorien din eller vet noe annet om helsen din, blir det vanskelig for meg å si noe spesifikt om din situasjon. Fastlegen din kjenner historien din bedre, vet hva du jobber med og om dette utgjør en risiko for lungene dine, og vet også om du røyker, har høyt blodtrykk, høyt kolesterol, nyreproblemer, stoffskifteproblemer eller andre ting som kan gjøre at man bør vurdere dette nye symptomet du har. 

Det er godt mulig at du ikke trenger noe mer enn en time hos legen din, eller at de kanskje vil ta et røntgen av lungene dine og muligens et EKG eller spirometri og noen blodprøver. 

Hvis det er angst som gjør at du føler det slik, så burde du kanskje få medisiner for det, eller evt terapi. Det er, som sagt, viktig at man ikke øyeblikkelig avviser nye symptomer hos pasienter med angst da de, som alle andre, kan få andre sykdommer i tillegg.


Lykke til!


Mvh,


Nina Bryhn, MDAnnonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-