Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har sluttet å røyke, men blir mer andpusten under trening.

Spørsmål

Hei! Vært uten røyk i 2 mnd nå. Går greit. Men, jeg har lagt på meg 5 kilo for mye i det siste, kompenserer mot stressvanen (impulsen) det var å røyke. Og, noe rart jeg kjenner på: Jeg føler jeg raskere blir anpusten nå når jeg svømmer 2 ganger i uken. Noen ganger kjennes det ut som kroppen og lungene hiver etter pusten. Er lungene litt i sjokk av å ikke få nikotin? Kanskje alveolene og kapilærene renses for tjære og oksygenen får mer tilgang? Min litt rare egenmedisinerings filosofi 😀😀😀😀

Svar

Hei.


For det første: Gratulerer med røykslutt! Noe viktigere enkelttiltak for bedre helse, finnes knapt nok. Det er umulig å ikke få bedre helse av å slutte å røyke. Det at du har gått opp 5 kg i vekt, er ikke helt uvanlig, og du har nok en god analyse av dette selv: At du kompenserer for røyken med å "putte noe annet" inn i munnen. Da går man opp i vekt, noe annet er uungåelig. Men det er fremfor alt ikke slik som noen sier, at en går automatisk opp i vekt ved å slutte å røyke. Også for personer som har sluttet å røyke, gjelder det samme regnestykket som for alle andre levende individer, både dyr og mennesker: Er inntaket av energi / kalorier høyere enn forbruket, så lagres overskuddet som fett på kroppen. 


Så til pusten din:

Det virker på deg som at du blir raskere anpusten nå, enn før du sluttet å røyke. Du har selv en hypotese om at "lungene er i sjokk av å ikke få nikotin"  og at "oksygenet får mer tilgang". Du sier selv at det kanskje er en litt "rar" hypotese, og det er jeg enig i. Det er ikke forklaringen, og slikt skjer ikke. Og om det nå var slik at "oksygenet får mer tilgang", så ville du jo blitt mindre anpusten, ikke mer.

Jeg kan ikke si deg helt hva årsaken er, men jeg tenker litt høyt: Kanskje du trener hardere eller med litt høyere vilje nå etter at du sluttet å røyke, uten å være helt klar over det selv? Isåfall vil en jo bli mer anpusten, for hvor anpusten en blir under aktivitet, avhenger helt av intensiteten av treningen, så klart. 

Det viktigste er at du må fortsette å trene, for det gir alltid og uten unntak bedre form. Å bli anpusten under trening er også en bra ting, for det viser at du trener med god og riktig intensitet. 

Naturligvis kan økt tendens til å bli anpusten også ha medisinske årsaker, rent generelt sett, og nå snakker jeg ikke om deg spesifikt, men rent generelt: Enhver person, også personer som slutter å røyke, kan få sykdommer som gjør en mer anpusten. Eksempler kan være lav blodprosent, lungesykdommer, hjertesykdommer. Så om dette blir en vedvarende tendens, og du heller blir verre enn bedre, til tross for røykeslutt og trening, så bør du kanskje vurdere et besøk hos fastlegen for å se om det kan være noen slike medisinske årsaker til dette hos deg.


Håper du har nytte av svaret og rådene, lykke til videre og gled deg over ditt nye røykfrie liv!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-