Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har jeg astma eller ikke? Lungelegene var ikke helt enige.

Spørsmål

Hei! Jeg har 3 diagnoser, som kan gi lignende symptomer: VCD, astma og allergi. Alle diagnosene kan gi trøtthet, tungpust og slim opphopning i hals (unntak vcd). Astma var jeg plaget av som liten, er og mye astma i familien min. Seinere fant jeg ut at tungpusten, som kom under anstrengelse, var vcd da jeg sleit under innpust og ikke utpust. Astmamedisin ga heller ikke effekt på tungpusten, det som hjalp var å stoppe opp i aktiviteten, da ga vcd -anfallet seg fort. Fikk astmadiagnosen for 19 år siden, vcd for 3 år siden. Var nylig hos lungelege da jeg vil få oppklaring om at jeg fortsatt er astmatiker. Jeg har atopisk eksem og allergi, så vet at det er stor sannsynlighet for at jeg fortsatt er det, men at jeg merker lite til astmaen. Hos lungelege tok jeg provikasjonstest ( metakoline). Fall i FEV1 på 31 % ved dose 0,763 mg metacholine. Ventoline ga effekt, FEV1 steg med 26%. Hadde fin spirometri før metakoline ble pustet inn. Astmadiagnosen ble stående, selv om jeg føler lite plager ellers. Eneste er at jeg kan bli kvalm av slim som ligger i hals og renner ned i magesekken, kan være trøtt og sliten ( men dette kan jo også ha andre årsaker, som for eks betente slimhinner i nesen) Jeg slo meg til ro med testen og diagnosen helt frem til jeg var på kontroll 4 mnd etter og lungelegen mente at ikke-astmatikere også kunne reagert slik jeg gjorde på provikasjonstesten, som jeg tok under første besøk, og at spirometrien egentlig var normal. Han tolket altså første spirometri ulikt enn første legen, da 0,763 mg metacholine ville gi mange et fall i FEV1, også ikke-astmatikere. Basert på symptomer med slim i hals, kunne jeg fortsatt ha astma og derfor står diagnosen. Jeg ble med andre ord ikke noe klokere på om jeg er astmatiker. Jeg mener slimet er i fra nesten, men astmamedisin har tidligere hjulpet noe. Hvordan tolker du spirometrien og diagnosene/symptomene? Er jeg astmatiker?

Mann 25
Svar

Hei.


Du har vært hos to lungeleger, og begge konkluderer med at du har astma. De har vektlagt forskjellige momenter (spirometrifunn vs. slim og typiske symptomer), men de har altså kommet til samme konklusjon, dvs at du har astma. 

Da tenker jeg i utgangspunktet at det må være rimelig sikkert at du faktisk har astma, ikke minst fordi at en lungelege er utvilsomt den legespesialist som har mest kompetanse på astma og størst sjanse for å stille rett diagnose, og fordi det er lite sannsynlig at to lungeleger begge skulle stille feilaktig astmadiagnose på deg. 

Jeg er ikke lungelege, og har derfor ikke samme nivå av kunnskap om spirometritolking, provokasjonstesting osv som lungeleger. Men etter hva jeg har forstått, så betyr at fall i FEV1 på 20% eller mer, et funn som tyder på astma. 

Men metacholin-testing er en test som har heller lav spesifisitet, dvs at den kan slå ut på andre tilstander og sykdommer enn ved astma også. Det eneste man kan trekke av sikre konklusjoner av denne testen generelt, er at en negativ test, dvs at ikke en får noen reduksjon i FEV1 etter metacholin, UTELUKKER astma. 

Det at astmamedisin hjelper deg, er også noe som taler for at astmadiagnosen er korrekt.


Jeg forstår din usikkerhet godt, når to eksperter tolker et spirometriresultat tilsynelatende forskjellig. Jeg har derfor et forslag til deg: Din fastlege vil ha epikriser fra begge lungelegene. Der vil det stå mer utførlig om hva legene har tenkt og hvordan de har tolket din spirometri, om sannsynligheten for astma osv. Derfor synes jeg du skal bestille en time hos fastlegen din, nettopp for å få gått gjennom disse epikrisene sammen med fastlegen din, for å få mest mulig klarhet i hva denne tilsynelatende forskjellen i oppfatning mellom lungelegene går ut på. Det er også en mulighet for at de kanskje ikke er så uenige, men at det har vært noe i hvordan de har formulert seg til deg på, som har fått deg til å bli forvirret og usikker nå.

Jeg regner med du vil ha god nytte av en slik gjennomgang av epikrisene med fastlegen, så velg å følge dette rådet.

Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-