Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fysisk utholdenhet om vinteren

Spørsmål

Hei, jeg har de siste tre årene har forsøkt å komme i form gjennom løping. Prøver å trene 3-4x pr uke. Jeg har imidlertid en «tilstand» som gjør at formen avtar om vinteren – uansett hvor mye jeg trener. Jeg har investert i pulsklokke som bekrefter det jeg føler. Når formen er på topp i juni kan jeg trene med fart ned mot 5:10 min/km over 10km. Nå, midt på vinteren er det bare så vidt jeg holder meg i jogg, dvs 6-8 min/km. Det føles som musklene ikke får nok oksygen/energi, kjenner dette etter en kilometer eller to. Beregnet VO2max fra klokka er 50 på sommeren og faller til 43 ml/kg,min på vinteren. Jeg har vedlagt et plott som viser beregnet oksygenopptak fra pulsklokka, fart på en testløype jeg ofte løper, antall økter pr uke og døgnmiddeltemperatur for Trondheim, her jeg bor. Det er en mistenkelig god korrelasjon mellom fysisk form og temperatur. I den tro at det var temperaturen som var problemet kjøpte jeg i høst en tredemølle. Det underlige er at det ikke er forbedring å spore. Jeg har forsøkt Ventoline og Bricanyl astmamedisin, men heller ikke det hjelper (og jeg har aldri piping i brystet). Luftrenser/luftfukter er også innkjøpt – også det uten tegn til forbedring. Formen følger altså utetemperatur og ikke treningstemperatur. Jeg har vært hos fastlegen og tatt blodprøver og disse var utmerket på alle punkt unntatt D-vitamin (49), men som nå er oppe i normalområdet (90) etter en tablettkur – men ingen bedring i formen. Jeg har en uavklart historikk med et «puste-anfall» for en 6-7 år tilbake (fikk ikke puste, dette var sommer) og ble i den forbindelse utredet for astma, lungesykdom og hjertesykdom ved St Olav, men ingen positive funn. Jeg har en del ryggplager, er utredet for Bechterev (negativ) og kjenner av og til på at jeg sliter med pusten når jeg er stiv i ryggen og sitter i bestemte sittestillinger. Jeg kan blant annet ikke sove på magen lengre, får ikke inn luft da. Men om denne rygg/puste-problematikken henger sammen med fysiske form vet jeg ikke.

Mann 53
Svar

Hei,


Det er noe bevis for at vi har en dårligere fysikk om vinteren, men det interessante er at du på tross av din subjektive  oppfatning av at det ikke går bra, så er tidene du har oppgitt bedre enn folk som er mye yngre enn deg. Det vil si at du er i veldig god form. 

Gitt at du er i så god form er jeg ikke bekymret for hjertet eller lungene dine, og jeg mistenker at dette er normal sesongvariabel form. Samtidig har du en opplevelse av at det er noe som ikke stemmer, og det skal man ta alvorlig. Jeg vil foreslå at du tar kontakt med treningsfysiologer ved NTNU. De har ofte forskningsprosjekter og andre tilbud hvor de kan se nærmere på deg og hjelpe deg komme frem til en definitiv løsning på hvorfor du har en sesongvariabel form. 


Her er en lenke til dem:

https://www.ntnu.no/isb/treningsfysiologi-og-sportsvitenskap


Mvh,


Nina C Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-