Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fremmedlegeme i luftveiene

Spørsmål

Jeg har fått som svar tidligere at det er mulig å få noe med i pusterøret / lungen uten at man får er hosteanfall e.l. Men svaret var litt diffust. Er det mulig at noe sklir ned i pusterøret og helt ned i lungen mens man spiser uten at jeg begynner å hoste e.l. ? Jeg kjente at det var noe som ble liggende og skled ned men jeg vet ikke om det var i svelget eller pusterøret. Og kommer det ned i lungen vil man vel få en farlig lungebetennelse ? Og hvor lang tid tar det før man eventuelt blir syk ?

Mann 51
Svar

Hei


Ved fravær av nevrologisk sykdom og/eller sterke medisiner som svekker hosterefleksen er det lite sannsynlig å få fremmedlegemer i luftveiene uten å merke det, som ved å begynne å hoste. Hosterefleksen hjelper oss med å få opp det som ikke skal være i luftveiene, som for eksempel mat.


Fremmedlegemer av eksempelvis metaller og plast man gi relativt lite besvær dersom det er passasje av luft forbi fremmedlegemet. Det er gjerne størrelsen på fremmedlegemet som avgjør hvor langt ned i luftveiene det går før det stopper. De havner ofte i høyre hovedbronkus grunnet anatomien i luftveiene. Vegetabilske fremmedlegemer som for eksempel mat lager gjerne betennelsesforandringer i slimhinnen med feber og slimete hoste som resultat. Dette kan gjerne komme etter ca. 1-3 døgn. Dersom fremmedlegemet sitter slik at det kan dras luft ned forbi det ved innpust, men at det ikke kommer luft opp igjen forbi ved utpust, kan det mistenkes ved å lytte med stetoskop. 


Mitt råd til deg vil være å ikke bekymre deg så lenge du ikke opplever plager/symptomer, men ta kontakt med lege dersom du gjør det.


Håper dette var nyttig for deg.