Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Føler jeg må trekke pusten ekstra dypt for å få nok oksygen.

Spørsmål

Hei. Har i perioder siden jeg cirka var 10 år gammel vært andpusten og har følt jeg ikke har fått nok oksygen til lungene. Dette har vært i perioder helt frem til nå. Enkelte ganger har det vært svært ubehagelig og kan føre til at jeg blir stresset og svimmel og føler til tider jeg faktisk holder på å dø. Det skal sies når jeg får noen symptomer så kan jeg overreagere og det er sikkert psyken som gjør det. Når utbruddet av andpustenhet kommer må jeg gjentatte ganger ta en dyp pust med øverste del (lungene) for å få den oksygenet jeg trenger. Dette gjør meg enda mer stresset og fører til at jeg tenker mer over det og det kan bli enda verre. Siden det er mye snakk om coronavirus og en av symptomene er tetthet i lungene så blir jeg veldig stresset av dette og som sagt begynner å tenke over det og jeg blir andspusten og fører til at jeg ikke får nok oksygen. Før jeg så dokumentar om det var jeg ikke andpusten i det hele tatt og følte jeg ikke fikk nok oksygen til lungene. Alt var normalt. Jeg tror det kommer av stress, siden legen har sjekket alt som trengs, men alt ser normalt ut. Kan dette være farlig? Og vil det føre til komplikasjoner senere i livet med tanke på at jeg puster på feil måte av og til? Som sagt noen ganger kan det foregå i flere dager, noe som jeg spesielt opplever nå, siden jeg bruker all tiden min hjemme og ikke har så mye annet å tenke på. Håper på svar:)

Kvinne 19
Svar

Hei.


Du er en 19 år gammel jente som helt siden barndommen har hatt denne følelsen av å måtte trekke pusten litt ekstra godt ned i lungene "for å få nok oksygen". Alt du beskriver her, forteller meg at dette ganske så sikkert kun er en "uvane" du har lagt deg til, og at det har med stress og psykologiske faktorer å gjøre. Jeg har vært borti personer med akkurat slike symptomer svært mange ganger. Det en pleier å se, er at å gi pasienten en god forklaring på at det ikke skyldes sykdom, og at behandlingen består i å ikke være oppmerksom på det, ikke vie pusten oppmerksomhet, er en god og effektiv behandling. Du er en frisk og ung jente, og du har ikke symptomer som taler i retning av sykdom i det hele tatt. Det er lett å komme inn i onde sirkler hvor man blir oppmerksom på pusten, noe man ikke trenger, siden det er en prosess som går helautomatisk livet igjennom. Slikt fokus på pusten er uheldig, og trigger gjerne det pustemønsteret du her forteller om. Jeg ser også at du skriver at du må trekke pusten ekstra dypt "for å få det oksygenet du trenger". Jeg tenker at akkurat den tanken er veldig uheldig for deg, for det stemmer rett og slett ikke. Det er kun noe du har tenkt. Du trenger på ingen måte å puste slik for å få det oksygenet du trenger. Du får alt det oksygenet du trenger, uten å måtte gjøre noe som helst ekstra for dette.

Oppsummert: Du er frisk, og dine symptomer er helt typisk psykologisk forklarbare, og de avtar og forsvinner når du slutter å bekymre deg over dette og slutter å "prøve å få nok oksygen".

Ha det bra.