Endret form på brystveggen

Spørsmål

Det hele startet i November, jeg våknet plutselig en dag også så jeg en liten ''forandring'' på strukturen i ribbeinet mitt. Jeg la også merke til en liten hevelse på HELE høyresiden av ribbeins-kassen, og en forstørrelse i min øvre magemuskel (i sixpacken) på en måte, den helt på toppen nærmest ribbeinet (Rett vedsidna nedre del av sternum).

Men jeg trodde kun det var min øvre mage muskel, så jeg brydde meg ikke så mye, hverken hadde jeg noe smerte eller symptomer heller. Så jeg trodde bare det var asymmetri. Men jeg har alltid følt et press, og at ribbeinet mitt er veldig trangt, jeg kan ofte få smerter eller kramper av å sitte i noen stillinger.

Så kom nyåret, og da begynte jeg å se store forandringer i brystkassen. Plutselig så hadde magemuskelen og brystet hevet seg enda mer utover. Nå ser det ut som om noe har hopet seg opp eller blåst seg opp under ribbeinet, det stikker ut, mens venstresiden er helt fin og normal. Jeg kan ofte føle ubehag og en trykkende følelse av å ligge på høyresiden av ribbeinet mitt, derfor sover jeg på enten venstreside eller på ryggen min. Det føles ut som noe vokser utover, fra innsiden.

Kulen min gjør aldeles ikke vondt å ta på, eller trykke på, og når jeg har prøvd å søke opp symptomene jeg har eller den fysiske tilstanden av kulen/hevelsen i ribbeinet og øvre abdominal (høyre side), så får jeg bare opp det som heter bløtvevssarkom. Dette skremmer meg veldig, og jeg har hørt at sjansen for å overleve er minimal, hvis sarkomet ikke befinner seg i arm eller ben.

Allmenn tilstanden min er ikke så bra, har hatt friår fra skole de 2 siste årene, så har blitt mye inne-sitting og usunn livsstil. Noe som har ført til angst og depresjon, noe som gjør hele saken værre. Jeg er redd for kreft, siden jeg har hørt at svulsten i seg selv ikke gir fra seg smerter, noe heller ikke jeg har.

Har tatt CT-Røntgen Thorax av høyresiden min, der fant de ingenting. Tok en blodprøve i Januar, hadde litt lav blodprosent B12 og D mangel. Ingen sykdommer

Svar

Hei!

Du havner litt mellom flere stoler med denne problemstillingen. Jeg får prøve så godt jeg kan å heve blikket litt ut over min egen kjernevirksomhet, selv om svarene ikke blir så gode som om riktig spesialist vurderte dette.

For å ta det som ligger meg nærmest først, så kan man se en slik asymmetri, som også kan tilta, ved skoliose i ryggen, altså en avvikende akse i ryggen sett forfra. Avhengig av hvilken type skoliose som foreligger, oppstår også ofte en rotasjonsfeil i ryggsøylen, slik at ribbene, og da også brystkassen, blir mer eller mindre deformert. Dette kan lettest avdekkes hos fastlegen ved en enkel ryggundersøkelse, samt stående røntgenbilder av hele ryggsøylen.

Isolerte deformiteter i brystveggen, er noe som vanligvis thoraxkirurger vurderer. Så vidt jeg kunne forstå ut fra det du skriver, har dere undersøkt brysthulen og brystveggen med CT-bilder, uten at dere har funnet noe åpenbart. Likevel, hvis du og fastlegen likevel kommer frem til at disse symptomene dine avstedkommer fra brysthulen, ville en henvisning til thoraxkirurg altså være riktig adresse.

Nedre deler av brystveggen, omslutter også bukorganene, på høyre side leveren. Fastlegen vil kunne undersøke buken og bukorganene på kontoret, og eventuelt også supplere med ultralyd og CT med kontrast av magen. En henvisning til magekirurg vil i så fall være riktig neste steg på veien.

De innsendte bildene dine viser ingenting åpenbart, men man kan ane en viss prominens av de nedre ribbene på høyre side, dessverre mangler venstre side til sammenligning. Det virker jo ikke å være noen isolert svulst rundt noen av ribbene, så sarcom virker jo veldig lite sannsynlig. Standard utredning ift svulster utgått fra bein og omkringliggende vev, er vanligvis røntgen og MR-bilder.

Jeg håper at du har fått litt du kan ta med deg til fastlegen og høre om det er noe dere kan gå videre med sammen.

Lykke til!