Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dårlig form ved astma?

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt alvorlig astma med utallige innleggelser hele livet fra spedbarnsalder (reagerte på vaksine) til voksenalder. Jeg er nå straks 40 og har siste ti år hatt god kontroll på astmaen, men får fortsatt anfall med anafylaksi/angioødem/allergiutløst astma 1-2 ganger i året med akutte innleggelser. Ellers svært lite syk, men sliten alltid pga. småbarn. Trente hele barndommen opp til fem ganger i uken med intervallbasert individualidrett, men hatet løping. Føler aldri jeg har hatt god kondisjon. Nå er den derimot verre en noen gang. Jeg trener regelmessig og har en sterk kropp, men strever med løping. Derimot har jeg en drøm om å bli glad i å løpe, nok til å kunne nyte en joggetur 30-60 minutter. Det er ikke et mål å løpe fort. Jeg går ikke på faste medisiner, men tar Ventolin før løping. De siste gangene jeg har løpt, er pusten ok under selve løpingen, men når jeg i perioder roer ned fordi jeg ikke klarer å løpe lange strekk, endrer pusten seg. Jeg får et press i brystet som om lungene får krampe. Samtidig er det som jeg har hold-smertene nede i toppen av skuldrene og på siden av halsen. Så fort jeg begynner å løpe igjen, gir det seg. Er dette klassisk «dårlig form med astma i bunn» eller sier det noe om lungetilstanden min etter år med alvorlige anfall? Har du noen tips til hvordan jeg kan trene meg opp til lette joggeturer uten å få problemer med lungene annet enn vanlig andpustenhet? Jeg har flere ganger spurt lungeleger som har fulgt meg opp om dette med astma/trening/løping, men føler de trekker på skuldrene fordi de ikke har nok kunnskap. Leit når en pasient gjerne vil være i god form for bla. å forebygge anfall. På forhånd tusen takk!

Kvinne 39

Kvinne 39
Svar

Hei


Dersom du har alvorlig astma og har vært innlagt på sykehus utallige ganger pga. forverrelser, synes jeg det er merkelig at du ikke bruker andre astmamedisiner enn Ventoline. Les gjerne artikkelen her på Lommelegen om behandling av astma:


https://www.lommelegen.no/lunger/astma/artikkel/behandling-av-astma/68997242


Ventoline kan være nyttig å ta før fysisk aktivitet, men det er på ingen måte en fullverdig behandling. Ved dårlig regulert/behandlet astma, vil nesten alle oppleve økende besvær enten under og/eller etter anstrengelse, såkalt anstrengelsesutløst luftveisobstruksjon. Du har helt rett i at å være i god form kan forebygge astmaanfall, men det er vanskelig å trene seg opp med underbehandlet astma, som jeg mistenker at du har.


Du skriver ikke noe om du har forsøkt astmamedisiner tidligere, men ut ifra det du beskriver vil jeg nesten forvente det. Dersom du har opplevd bivirkninger eller andre plager ved å ta astmamedisiner, kan det hende at noen av de nye variantene kan være bedre for deg. Lungeleger skal ha god oversikt over hvilke medisiner som finnes. De fleste fastlege er også flinke til å oppdatere seg.


Jeg håper dette var nyttig for deg, og at du kan få den hjelpen du behøver for å få kontroll på din astma og bli glad i å løpe. Det trur jeg absolutt skal være mulig!


Lykke til!