Brystsmerter: Muskulært eller "noe annet"?

Spørsmål

Hei.
For ca 1 1/2 måned siden fikk jeg plutselig stikkende smerter til venstre i mage/bryst regionen, med smerter opp og utover venstre skulder og arm. Når jeg pustet inn litt for dypt kjentes det ut som at det stakk i siden. Etter ca 15-20 minutter kjentes det ut som at jeg holdt på å besvime et par ganger siden jeg var så svimmel, ble veldig varm, kjentes ut som feber, kaldsvetting og skjelven. Dette ga seg ikke før det var gått ca 45 min, da var jeg helt fin igjen uten noen plager. Bedriftslegen lyttet på lunger/hjerte, og målte pulsen. Her var alt helt fint. Han konkluderte med at en liten del av lungen kanskje hadde festet seg mellom 2 ribbein, og jeg fikk beskjed om å gå hjem å hvile meg. Jeg stod nærmest helt i ro når smertene begynte, så overanstrengelse virker ikke sannsynlig for meg. Jeg følte meg også mindre svimmel når jeg gikk og ikke satt meg ned. I ettertid har jeg opplevd stikkende smerter/trykk i bryst/mage på venstre side når jeg anstrenger meg litt. Jeg opplever også "rumle"-lyder av og til bak venstre ribbein/bryst. Først begynte det på venstre siden når jeg anstrengte meg, men nå går jeg rundt med verking nesten konstant. Stort sett på venstre side av brystet, og oppover muskelen fra bryst til skulder men også ved ribbeina på venstre side og høyre side på bryst. Jeg har også ofte små smerter i begge skuldrene og ned i armene. Noen ganger kjenner jeg også småstikking i ryggen. For ca 1 uke siden oppdaget jeg også at jeg var blitt hoven på et brystbein som var ømt når jeg trykket på det. Det så også ut som at jeg hadde små røde prikker, men nå er hevelse og rødhet borte. Tenkte kanskje dette kunne være relevent informasjon.
Jeg var til fastlege idag, og han var litt usikker på en lyd på venstre lunge, så derfor henviste han meg til røntgen som han sa kunne ta ca 1 måned.
Grunnen til at jeg spør her er siden jeg synes kansje en måned er litt lenge, eller er det stor sannsynlighet at det ikke er noe farlig, kanskje bare en betennelse/infeksjon?

Svar

Hei.

Du er en mann på 28 år, og da er det i utgangspunktet særdeles lite sannsynlig at dette skulle ha med hjertet å gjøre. Jeg nevner dette, siden det tross alt dreier seg om smerter fra brystkassen.
Jeg synes alt i alt at det meste du beskriver her, taler i retning av muskulære smerter, f.eks. relatert til spenninger og manglende fysisk aktivitet osv. Men det ville jo legen din kunne ha fortalt deg noe om, ved å trykke på de vonde stedene under undersøkelsen osv. Diskuterte dere den muligheten? Hvis ikke så ring gjerne legen din og hør om han er enig i det.

Du ble så henvist til røntgen av lungene fordi legen din mente han hørte noe på den ene lungen. Så spør du om det er litt lenge og vente og om det kan være noe farlig eller en betennelse / infeksjon.

Jeg vet ikke hva legen hørte, og jeg vet ikke hva han mistenker eller ønsker å få sjekket, med det røntgenbildet. Har han mistanke om sykdom, så er jo en måned for lenge å vente, og da må du få legen din til å få fremskyndet timen.
Men har han henvist deg til røntgen "bare for ordens skyld" eller fordi han kanskje tenkte at det ville du bli veldig fornøyd med eller at det var det du ønsket (noe leger veldig ofte tenker, og som er en vanlig grunn til henvisninger), så haster det jo ikke.
Jeg synes du skal ringe legen din og diskutere akkurat det der: Har legen mistanke om en sykdom? Isåfall hvilken? Hvis ja, må du få snarligere time. Hvis nei, kan det vente.

Du spør om det kan være en infeksjon. Det tror jeg ikke, for da hadde legen oppdaget dette og evt gitt deg antibiotika. Og du hadde jo fått beskjed om det.

Alt i alt har jeg en klar fornemmelse av at du sitter igjen med en del usikkerhet og ubesvarte spørsmål her, fordi legen din muligens ikke har snakket nok under legetimen og ikke fått forklart deg hva han har tenkt / funnet / mistenkt osv.
Jeg gjetter som sagt sterkt på at det kan handle om muskelsmerter, jfr over, så jeg tror jeg anbefaler deg en legetime til, eller en telefon til legen, hvor du sier at du ikke fikk med deg hva slags konklusjoner legen trakk, hva grunnen er til at du ble henvist til røntgen, og om legen er enig at det kan være muskelsmerter osv., så får du mer klarhet i dette.

Jeg kan naturligvis hverken bekrefte eller avkrefte noen diagnoser over internett uten å undersøke deg, så jeg tror at det beste jeg kan gjøre for deg her, er å gi deg de rådene jeg har gitt deg her: Få mer informasjon fra legen din i første omgang.

Lykke til!