Bør jeg utredes for astma?

Spørsmål

Hei, jeg slet mye med gjentagende bronkitt hele oppveksten. Til jeg var ca 12 år hadde hadde jeg nok 2-3 bronkittrunder hvert eneste vinterhalvår, dvs. at jeg hostet til jeg kastet opp. Ble sjekket for astma som ungdom, fikk astamedisin (flutide?). Astma ble aldri påvist, men dette var altså noe som ble forsøkt uten at jeg egentlig merket særlig forskjell. Sluttet derfor på det. Det som jeg synes er rart er at jeg ved forkjølelser de siste årene (3-4 år?) hoster opp store mengder helt absurd tykt gult/grønt/brunt-aktig slim. Jeg inbiller meg at jeg jeg får mer av dette tykke slimet hver gang jeg blir forkjølet, for jeg kan aldri huske det har vært så store mengder som nå. Nå har jeg kommet dit i forkjølelsen at jeg har hostet opp det meste av denne guffa, så nå er jeg over til at det føles mer som bronkitt pleide å oppleves. Det vil si skarp og vond hoste, som ikke altid klarer jobben med å få opp de siste slimrestene. Jeg kom over en artikkel om astmahoste: Kan det være dette jeg har, til tross for at jeg aldri fikk påvist astma som ungdom? jeg skal innrømme at jeg har brukt ventolin litt sporadisk ved forkjølelse.Selv synes jeg dette hjelper noe, men har kun brukt det sporadisk siden det ikke er foreskrevet til meg. Ellers har jeg fått cosylan noen ganger. . men nå begynner jeg å bli litt bekymret for hva dette kan være, og særlig kanskje for dette med mulgiheten for arr på lungene siden jeg har hostet så mye og "vondt" i så mange år? Så: Burde jeg spørre om å bli utredet videre for dette? Og kan jeg spørre om å bli utredet når som helst, eller burde jeg egentlig ha oppsøkt lege og blitt undersøkt helt i starten da jeg hostet opp brungrønt slim med sprettballkonsistens? Som en fotnote kan jeg nevne at jeg har lest om kronisk bronkitt, men selv om jeg har dette ofte, så har jeg det altså ikke så ofte som er kravet for å nå opp til kronisk bronkitt etter det jeg leser på nett.

Kvinne 36

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Jeg kan naturligvis ikke utelukke at du har astma, uten å undersøke deg, men jeg kan ihvertfall bekrefte at det er en mulighet. Derfor synes jeg at du skal oppsøke din fastlege nå for å bli undersøkt for dette, inklusiv spirometri ("pusteprøver") Du behøver ikke vente til du evt blir syk med hoste igjen.  Men om du blir syk med hoste og masse oppspytt, så synes jeg du skal la deg undersøke da også. Så svaret mitt er "begge deler". Bli utredet nå i ikke-syk fase, og oppsøk lege påny om du får tilsvarende symptomer påny. 


Du trenger ikke være redd for "arr" på lungene, det får du ikke. Men det er helt klart riktig å finne ut av om du har noen tendens til astma. Noen mennesker reagerer på luftveisinfeksjoner med obstruksjon (tette luftveier , som ved astma) og kan da ha astmamedisin tilgjengelig, og bruke denne når en blir forkjølet. Det kan kanskje tenkes å være en løsning for deg, diskuter dette med legen din når du nå skal bli undersøkt.


Kronisk bronkitt / KOLS har du nok ikke, for det gir symptomer hele tiden, mens du blir jo frisk igjen for hver gang du har hatt dine infeksjoner. Og KOLS er primært en sykdom hos røykere, og siden du ikke har skrevet noe om dette, går jeg ut fra at du ikke røyker(?)


Håper dette var grei informasjon og nyttige råd. Ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn